Zagorska kuhinja

Štrukli, sir i vrhnje, purica s mlincima... samo su dio bogate i krepke zagorske kuhinje koja je bazirana na jednostavnim, svakodnevnim namirnicama.

Zagorska kuhinja
La Štruk štrukli
(23)
2h

La Štruk je svjetski poznat zagrebački restoran koji na meniju oduvijek ima jedno jelo, a to su štrukli. To su klasični štrukli koje vole jesti svi, pa i oni koji su mislili da ne vole štrukle. Baš smo zato htjeli recept, i dobili smo ga.

Trganci s vrhnjem
(22)
25min

Tradicionalno međimursko jelo koje možete začiniti po svom ukusu. Najčešće se rade s kiselim vrhnjem i preprženim špekom.

Sir i vrhnje
(14)
5min

Sir i vrhnje omiljena je namirnica mnogih Hrvata, a najčešće se poslužuje za doručak ili kao lagano predjelo s domaćim kobasicama, slaninom, lukom, rajčicom i čvarcima. Ono što je nekad bio skroman obrok danas je prepoznatljivo jelo sjeverozapadne hrvatske kuhinje.

Kuhani zagorski štrukli sa sirom
(12)
1h 10min

Zagorski štrukli ili štruklji tradicionalno su jelo Hrvatskog zagorja. Pripremaju se od ukusnog vučenog tijesta i nadjeva od jaja i svježeg sira. Kuhaju se u kipućoj vodi, a za zapečenu varijantu se preliju vrhnjem i zapeku.

Samoborski kotleti
(11)
45min

Isprobajte recept za sočne i mekane, svima dobro poznate, samoborske kotlete. Polaganim pečenjem, gotovo kuhanjem mesa na slabijoj vatri, način je na koji ćete dobiti sočno meso. Možete ih poslužiti uz kuhani ili pečeni krumpir, krumpir salatu ili prilog po izboru.

Bijeli žganci
(11)
30min

Ovo starinsko sirotinjsko jelo je vrlo ukusno i zaista zasitno, a za pripremu vam je potrebno samo nekoliko lako dostupnih sastojaka i 30 minuta vremena.

Krvavice iz pećnice
(10)
50min

Pravo zimsko jelo, uz kiselo zelje i krumpir kao prilog nećete pogriješiti.

Brzi grah s kobasicom
(7)
45min

Najčešće se radi s kranjskim kobasicama, ali možete staviti bilo koje dimljene kobasice za kuhanje koje nađete u hladnjaku. Ako redovno doma kuhate grah, stavite taj koji ste sami skuhali umjesto ovog iz konzerve.

Gibanica s tikvicama
(6)
1h

Ova verzija gibanice je jednostavna za pripremu, ukusna i idealna za obiteljska okupljanja ili druženja s prijateljima.

Međimurska gibanica
(5)
2h

Tradicionalni je to i prefin kolač iz Međimurja, a oduvijek se radi od vučenog tijesta i četiri vrste nadjeva - mak, svježi sir, jabuke i orasi.Iako volimo tradiciju, donosimo vam ovaj poznati desert u mrvicu drukčijem izdanju - s bademima.Svoj omiljeni desert zasladite s Dr. Oetker Sweet Zero i uživajte u slatkim zalogajima uz manje kalorija!

Zagorski zapečeni štrukli
(5)
2h

Kada svježi sir umotano u domaće rađeno vučeno tijesto dobijemo jako fino i lagano jelo koje će malo tko odbiti.

Kiseli kupus s kobasicama i krumpirom
(12)
1h 20min

Donosimo vam recept za provjerenu kombinaciju koje najviše odgovara u zimskim mjesecima. Kobasice možete zamijeniti krvavicama, kotletima ili mesom po želji.

Šunka u kruhu
(15)
2h 5min

Nezaobilazno uskršnje, tradicionalno, jelo koje svi volimo i rado jedemo je šunka u kruhu. Riječ je o jelo kontinentalne Hrvatske, koje se najčešće jede za doručak s kuhanim jajima i mladim lukom.

Varaždinski klipič
(14)
3h 50min

Ovo pecivo svoje korijene vuče iz 18. stoljeća, kad je Varaždin još bio glavni grad Hrvatske. Klipiče radimo od brašna, mlijeka, soli, ulja, kvasca i šećera. Svaki klipič bi trebao biti dug minimalno 23 centimetra, a pečen bi trebao imati vidljiva 4 sloja u presjeku.

Pita od sira
(11)
50min

Ova prhka pita nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a vjerojatno i ne postoji osoba koja ju ne voli. Vrlo je jednostavna za pripremu, a još jednostavnije nas vraća u slatke bezbrižne dane i posjete baki. Za ovu tradicionalnu pitu od sira gotovo svaka domaćica ima svoj provjereni recept, a vi ste na pravome mjestu ako ste još u potrazi za onim kojem ćete se iznova vraćati.

Zagorska juha s vrganjima
(14)
1h 10min

Tradicionalna hrvatska juha dolazi iz srca Zagorja. Priprema se s vrganjima, krumpirom, mrkvom i kiselim vrhnjem.

Slatka gibanica sa sirom
(9)
1h

Ova slatka gibanica sa sirom je savršena poslastica za baš svaku priliku.

Bučnica
(9)
2h

Bučnica je savijača punjena sirom i bučom, a najbolja je poslužena vruća iz pećnice! Za tradicionalni okus bučnice odvažite se u izradi domaćeg tijesta, a za jednostavniji način pripreme možete koristiti i gotove kore.

Languši
(8)
50min

Languši su tipično jelo međimurskog podneblja u kojem rijetko koja fešta ili manifestacija prođe bez ovog finog prženog dizanog tijesta.

Index kuhinja

Što poslužiti uz nedjeljno pečenje? Ovi su prilozi godinama na listi najpopularnijih

Što poslužiti uz nedjeljno pečenje? Ovi su prilozi godinama na listi najpopularnijih

Za nedjeljni ručak uvijek nam je najlakše ispeći komad mesa u pećnici, bilo da je riječ o svinjetini, piletini ili drugom mesu. Ako vam je ponestalo ideja za prilog, izdvojili smo nekoliko uvijek popularnih opcija koje idu uz baš svako pečenje.
Kuhana večera koju će djeca obožavati, a gotova je u desetak minuta

Kuhana večera koju će djeca obožavati, a gotova je u desetak minuta

PRAKTIČNIH recepata nikad dosta, a jedan takav je i ova jednostavna tjestenina s krem sirom i šunkom. Obožavat će ju sve generacije, zasitna je, a štedi vrijeme.
Jeste li čuli za francusku tortu operu i kakve veze ima s operom? Imamo odgovor

Jeste li čuli za francusku tortu operu i kakve veze ima s operom? Imamo odgovor

TORTA OPERA francuska je slastica kreirana 1960. godine, koja mami mirisom kave, a pretpostavlja se da ju je prvi napravio vrhunski francuski slastičar Gaston Lenôtre.