Zagorska kuhinja

Štrukli, sir i vrhnje, purica s mlincima... samo su dio bogate i krepke zagorske kuhinje koja je bazirana na jednostavnim, svakodnevnim namirnicama.

Zagorska kuhinja
La Štruk štrukli
(23)
2h

La Štruk je svjetski poznat zagrebački restoran koji na meniju oduvijek ima jedno jelo, a to su štrukli. To su klasični štrukli koje vole jesti svi, pa i oni koji su mislili da ne vole štrukle. Baš smo zato htjeli recept, i dobili smo ga.

Trganci s vrhnjem
(22)
25min

Tradicionalno međimursko jelo koje možete začiniti po svom ukusu. Najčešće se rade s kiselim vrhnjem i preprženim špekom.

Sir i vrhnje
(14)
5min

Sir i vrhnje omiljena je namirnica mnogih Hrvata, a najčešće se poslužuje za doručak ili kao lagano predjelo s domaćim kobasicama, slaninom, lukom, rajčicom i čvarcima. Ono što je nekad bio skroman obrok danas je prepoznatljivo jelo sjeverozapadne hrvatske kuhinje.

Kuhani zagorski štrukli sa sirom
(12)
1h 10min

Zagorski štrukli ili štruklji tradicionalno su jelo Hrvatskog zagorja. Pripremaju se od ukusnog vučenog tijesta i nadjeva od jaja i svježeg sira. Kuhaju se u kipućoj vodi, a za zapečenu varijantu se preliju vrhnjem i zapeku.

Bijeli žganci
(11)
30min

Ovo starinsko sirotinjsko jelo je vrlo ukusno i zaista zasitno, a za pripremu vam je potrebno samo nekoliko lako dostupnih sastojaka i 30 minuta vremena.

Samoborski kotleti
(11)
45min

Isprobajte recept za sočne i mekane, svima dobro poznate, samoborske kotlete. Polaganim pečenjem, gotovo kuhanjem mesa na slabijoj vatri, način je na koji ćete dobiti sočno meso. Možete ih poslužiti uz kuhani ili pečeni krumpir, krumpir salatu ili prilog po izboru.

Krvavice iz pećnice
(10)
50min

Pravo zimsko jelo, uz kiselo zelje i krumpir kao prilog nećete pogriješiti.

Brzi grah s kobasicom
(7)
45min

Najčešće se radi s kranjskim kobasicama, ali možete staviti bilo koje dimljene kobasice za kuhanje koje nađete u hladnjaku. Ako redovno doma kuhate grah, stavite taj koji ste sami skuhali umjesto ovog iz konzerve.

Gibanica s tikvicama
(6)
1h

Ova verzija gibanice je jednostavna za pripremu, ukusna i idealna za obiteljska okupljanja ili druženja s prijateljima.

Međimurska gibanica
(5)
2h

Tradicionalni je to i prefin kolač iz Međimurja, a oduvijek se radi od vučenog tijesta i četiri vrste nadjeva - mak, svježi sir, jabuke i orasi.Iako volimo tradiciju, donosimo vam ovaj poznati desert u mrvicu drukčijem izdanju - s bademima.Svoj omiljeni desert zasladite s Dr. Oetker Sweet Zero i uživajte u slatkim zalogajima uz manje kalorija!

Zagorski zapečeni štrukli
(5)
2h

Kada svježi sir umotano u domaće rađeno vučeno tijesto dobijemo jako fino i lagano jelo koje će malo tko odbiti.

Kiseli kupus s kobasicama i krumpirom
(12)
1h 20min

Donosimo vam recept za provjerenu kombinaciju koje najviše odgovara u zimskim mjesecima. Kobasice možete zamijeniti krvavicama, kotletima ili mesom po želji.

Šunka u kruhu
(15)
2h 5min

Nezaobilazno uskršnje, tradicionalno, jelo koje svi volimo i rado jedemo je šunka u kruhu. Riječ je o jelo kontinentalne Hrvatske, koje se najčešće jede za doručak s kuhanim jajima i mladim lukom.

Varaždinski klipič
(14)
3h 50min

Ovo pecivo svoje korijene vuče iz 18. stoljeća, kad je Varaždin još bio glavni grad Hrvatske. Klipiče radimo od brašna, mlijeka, soli, ulja, kvasca i šećera. Svaki klipič bi trebao biti dug minimalno 23 centimetra, a pečen bi trebao imati vidljiva 4 sloja u presjeku.

Pita od sira
(11)
50min

Ova prhka pita nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a vjerojatno i ne postoji osoba koja ju ne voli. Vrlo je jednostavna za pripremu, a još jednostavnije nas vraća u slatke bezbrižne dane i posjete baki. Za ovu tradicionalnu pitu od sira gotovo svaka domaćica ima svoj provjereni recept, a vi ste na pravome mjestu ako ste još u potrazi za onim kojem ćete se iznova vraćati.

Zagorska juha s vrganjima
(14)
1h 10min

Tradicionalna hrvatska juha dolazi iz srca Zagorja. Priprema se s vrganjima, krumpirom, mrkvom i kiselim vrhnjem.

Slatka gibanica sa sirom
(9)
1h

Ova slatka gibanica sa sirom je savršena poslastica za baš svaku priliku.

Bučnica
(9)
2h

Bučnica je savijača punjena sirom i bučom, a najbolja je poslužena vruća iz pećnice! Za tradicionalni okus bučnice odvažite se u izradi domaćeg tijesta, a za jednostavniji način pripreme možete koristiti i gotove kore.

Languši
(8)
50min

Languši su tipično jelo međimurskog podneblja u kojem rijetko koja fešta ili manifestacija prođe bez ovog finog prženog dizanog tijesta.

Index kuhinja

Pogačice s čvarcima starinsko su jelo koje obožavamo i danas, imamo super recept

Pogačice s čvarcima starinsko su jelo koje obožavamo i danas, imamo super recept

POGAČICE s čvarcima ili, kako ih mnogi nazivaju - čvarkuše, izvana su hrskave, a iznutra mekane i savršena su grickalica za ljubitelje čvaraka. Kao stvorene su za hladnije dane, kada ih najviše i radimo, a s obzirom na to da nam stiže sezona čvaraka, pravo je vrijeme da si spremite jedan ovakav recept.
Jeste li probali japanski cheesecake? Popularno ga zovu i "pamučni cheesecake"

Jeste li probali japanski cheesecake? Popularno ga zovu i "pamučni cheesecake"

JAPANSKI cheesecake je kolač koji korijene vuče iz Japana, a popularizirao se 1980-ih godina kada je predstavljen u japanskoj slastičarnici. Oduševio je mnoge, a danas se popularno naziva i pamučnim ili soufflé cheesecakeom.
Aromatični istarski kolačić poznat je i izvan Istre, a danas je zaštićen

Aromatični istarski kolačić poznat je i izvan Istre, a danas je zaštićen

U NOVOJ epizodi Slatke kuharice, Petra Jelenić posjetila je Pazin gdje joj je tamošnja slastičarka pokazala kako se pripremaju tradicionalni istarski cukerančići.