Zagorska kuhinja

Štrukli, sir i vrhnje, purica s mlincima... samo su dio bogate i krepke zagorske kuhinje koja je bazirana na jednostavnim, svakodnevnim namirnicama.

Zagorska kuhinja
Sir i vrhnje
(13)
5min

Sir i vrhnje omiljena je namirnica mnogih Hrvata, a najčešće se poslužuje za doručak ili kao lagano predjelo s domaćim kobasicama, slaninom, lukom, rajčicom i čvarcima. Ono što je nekad bio skroman obrok danas je prepoznatljivo jelo sjeverozapadne hrvatske kuhinje.

Trganci s vrhnjem
(11)
25min

Tradicionalno međimursko jelo koje možete začiniti po svom ukusu. Najčešće se rade s kiselim vrhnjem i preprženim špekom.

Bijeli žganci
(11)
30min

Starinsko i sirotinjsko jelo koje nije ništa manje ukusno od nekakvog „ekskluzivnog jela“. Štoviše, vrlo je ukusno i zaista zasitno. Potrebno nam je samo nekoliko sastojaka i možda dvadesetak kuna kako biste pripremili okrepljujući ručak.

Samoborski kotleti
(10)
45min

Isprobajte recept za sočne i mekane, svima dobro poznate, samoborske kotlete. Polaganim pečenjem, gotovo kuhanjem mesa na slabijoj vatri, način je na koji ćete dobiti sočno meso. Možete ih poslužiti uz kuhani ili pečeni krumpir, krumpir salatu ili prilog po izboru.

Krvavice iz pećnice
(9)
50min

Pravo zimsko jelo, uz kiselo zelje i krumpir kao prilog nećete pogriješiti.

Brzi grah s kobasicom
(6)
45min

Najčešće se radi s kranjskim kobasicama, ali možete staviti bilo koje dimljene kobasice za kuhanje koje nađete u hladnjaku. Ako redovno doma kuhate grah, stavite taj koji ste sami skuhali umjesto ovog iz konzerve.

Kiseli kupus s kobasicama i krumpirom
(11)
1h 20min

Donosimo vam recept za provjerenu kombinaciju koje najviše odgovara u zimskim mjesecima. Kobasice možete zamijeniti krvavicama, kotletima ili mesom po želji.

Zapečeni štrukli
(17)
2h 5min

Glavni sastojci zapečenih štrukli su svježi sir i domaće vučeno tijesto, a posebno su popularni u zagorskom kraju. Za izradu tijesta bit će vam potrebno samo par sastojaka i dobra volja. Štrukle je prvo potrebno kratko kuhati u vodi, a zatim zapeći u pećnici. Osim ove slane verzije možete isprobati i slatku s krušnim mrvicama i šećerom.

Šunka u kruhu
(14)
2h 5min

Nezaobilazno uskršnje, tradicionalno, jelo koje svi volimo i rado jedemo je šunka u kruhu. Riječ je o jelo kontinentalne Hrvatske, koje se najčešće jede za doručak s kuhanim jajima i mladim lukom.

Varaždinski klipič
(14)
3h 50min

Ovo pecivo svoje korijene vuče iz 18. stoljeća, kad je Varaždin još bio glavni grad Hrvatske. Klipiče radimo od brašna, mlijeka, soli, ulja, kvasca i šećera. Svaki klipič bi trebao biti dug minimalno 23 centimetra, a pečen ni trebao imati vidljiva 4 sloja u presjeku.

Pita od sira
(11)
50min

Ova prhka pita nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a vjerojatno i ne postoji osoba koja ju ne voli. Vrlo je jednostavna za pripremu, a još jednostavnije nas vraća u slatke bezbrižne dane i posjete baki. Za ovu tradicionalnu pitu od sira gotovo svaka domaćica ima svoj provjereni recept, a vi ste na pravome mjestu ako ste još u potrazi za onim kojem ćete se iznova vraćati.

Bučnica
(9)
2h

Bučnica je savijača punjena sirom i bučom, a najbolja je poslužena vruća iz pećnice! Za tradicionalni okus bučnice odvažite se u izradi domaćeg tijesta, a za jednostavniji način pripreme možete koristiti i gotove kore.

Patka s mlincima
(9)
2h 20min

Patka s mlincima specijalitet je koji se najčešće poslužuje u Zagorju i Međimurju, no možete ga pronaći i u ostalim dijelovima Sjeverne Hrvatske. Patka se poslužuje s domaćim mlincima koji se pripremaju od brašna i vode, a ponekad i masti i jaja. Ovo jelo često se poslužuje na obiteljskom stolu za Božić ili Uskrs.

Prežgana juha
(9)
15min

Juha koja ima mnoge druge nazive jednostavna je za pripremu, a treba vam tek nekoliko sastojaka.

Krvavice s kiselim kupusom i restanim krumpirom
(10)
1h 45min

Ovo tradicionalno jelo poznato je svima, a najčešće se priprema u zimskim danima. Dinstani kiseli kupus s restanim krumpirom provjereno je najbolja kombinacija uz krvavice.

Brza gibanica sa sirom
(15)
45min

Gibanica je pomalo zaboravljeno jelo, no fino je i zasitno pa je možete ispeći za doručak, ručak ili večeru. Kad se priprema na ovaj način, neki je zovu i gužvara, zbog kora koje se gužvaju.

Kukuruzna zlevanka
(10)
50min

Kukuruzna zlevanka je brz i jednostavan kolač koji se tradicionalno priprema u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj. Naziv je dobila po tome što se svi sastojci pomiješaju, a potom izliju u lim za pečenje. Za pripremu trebate samo par dostupnih sastojaka koji se uvijek mogu naći u hladnjaku. Zlevanku možete poslužiti toplu ili hladnu, nadjevenu pekmezom, ali i kiselim vrhnjem, no koju god da varijantu izaberete vjerujemo da vas neće razočarati okusom!

Pogačice
(10)
45min

Za pripremu ovih pogačica potrebno je umijesiti tijesto i ostaviti ga u hladnjaku preko noći, sljedeći dan razvaljati, oblikovati i ispeći, a rezultati su domaće, ukusne i mekane pogačice.

Samoborski kotleti
(12)
40min

Vrhunsko jelo od samo par sastojaka. Napravite prilog po želji.

Index kuhinja

Imamo recept za tortu iz poznate zagrebačke pivnice

Imamo recept za tortu iz poznate zagrebačke pivnice

ISPECITE doma čokoladnu tortu s pivom, jednostavnije je nego što izgleda.
Recept za slatkiš iz serije Squid Game zaludio je internet

Recept za slatkiš iz serije Squid Game zaludio je internet

SQUID GAME i dalje je top tema, kao i slatkiš iz treće epizode.
Od 11 kiselih kupusa koje smo našli u trgovinama samo jedan ne sadrži konzervans

Od 11 kiselih kupusa koje smo našli u trgovinama samo jedan ne sadrži konzervans

POČELA je sezona kiselog kupusa. Pročešljali smo ponudu.