Varaždinski klipič

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Varaždinski klipič by Shutterstock Shutterstock
Varaždinski klipič by Shutterstock Shutterstock
Varaždinski klipič by Shutterstock Shutterstock
Varaždinski klipič by Shutterstock Shutterstock

Ovo pecivo svoje korijene vuče iz 18. stoljeća, kad je Varaždin još bio glavni grad Hrvatske. Klipiče radimo od brašna, mlijeka, soli, ulja, kvasca i šećera. Svaki klipič bi trebao biti dug minimalno 23 centimetra, a pečen bi trebao imati vidljiva 4 sloja u presjeku.

Sastojci

Broj porcija
25
1 kgglatkog brašna
700 mlmlijeka, toplo
250 mlulja
80 gsvježeg kvasca
25 gsoli
1 žličicašećera

Dodatno

1žumanjak za premaz
kumin za posipanje

Priprema

1 Zamijesite tijesto

U zdjeli pomiješajte kvasac, 200 ml toplog mlijeka, šećer i 1 žlicu brašna. Ostavite da se diže oko 10 minuta.


Brašno prosijte u veću zdjelu, dodajte sol, ulje i dignuti kvasac pa s ostatkom toplog mlijeka zamijesite mekano tijesto. Tijesto mijesite oko 10-15 minuta. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže 90 minuta.


2 Podijelite tijesto

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na 25 loptica, pokrijte krpom i ostavite 30 minuta da se dižu.


3 Oblikujte klipiče

Svaku lopticu razvaljajte da bude dugačka oko 20 centimetara. Razvaljano tijesto počnite motati od dolje prema gore i usput ga razvucite u dužinu tako da klipiči budu dugi 23-25 centimetara. Složite ih na lim obložen papirom za pečenje i stavite da se opet dižu 20-30 minuta.


4 Premažite klipiče

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Razmutite jaje i premažite klipiče. Po želji ih posipajte kuminom.


5 Ispecite

Stavite ih u zagrijanu pećnicu 10 do 12 minuta. Poslužite tople ili ohlađene.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.