Bijeli žganci

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Bijeli žganci
Starinsko i sirotinjsko jelo koje nije ništa manje ukusno od nekakvog „ekskluzivnog jela“. Štoviše, vrlo je ukusno i zaista zasitno. Potrebno nam je samo nekoliko sastojaka i možda dvadesetak kuna kako biste pripremili okrepljujući ručak.

Sastojci

Broj porcija
8
1 kgkrumpira
500 goštrog brašna
2 žliceulja
2 glaviceluka
Sol po ukusu
Papar po želji i ukusu

Priprema

1 Napravite pire krumpir

Krumpir ogulite i narežite na kockice. Malo ga properite te ga skuhajte u slanoj vodi. Skuhani krumpir ocijedite te ga zgnječite u pire. Dio vode od kuhanja krumpira sačuvajte jer će vam trebati za smjesu.


2 Dodajte brašno

Pireu dodajte brašno te miješate desetak minuta na laganoj vatri. Budući da će vam smjesa biti malo tvrda, dodajte malo vode od kuhanja krumpira kako biste ju omekšali.


3 Pržite luk

Nasjeckajte luk te ga popržite na ulju, a on bi vam trebao ispasti karameliziran i slatkast.


4 Napravite žličnjake

Od gotove smjese od krumpira i brašna napravite žličnjake te ih dodajte u prženi luk. Izmiješajte i vaš je ručak spreman. Bijele žgance možete napraviti i tako da žlicu umačete u preprženi luk te njome vadite žličnjake i stavljate ih u posudu za posluživanje.


5 Poslužite

Bijele žgance poslužite samostalno ili kao prilog nekakvome umaku, a možete ih jednostavno preliti osvježavajućim svježim vrhnjem. Dobar tek!


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.