Krumpir ogulite i narežite na kockice. Malo ga properite te ga skuhajte u slanoj vodi. Skuhani krumpir ocijedite te ga zgnječite u pire. Dio vode od kuhanja krumpira sačuvajte jer će vam trebati za smjesu.
Pireu dodajte brašno te miješate desetak minuta na laganoj vatri. Budući da će vam smjesa biti malo tvrda, dodajte malo vode od kuhanja krumpira kako biste ju omekšali.
Nasjeckajte luk te ga popržite na ulju, a on bi vam trebao ispasti karameliziran i slatkast.
Od gotove smjese od krumpira i brašna napravite žličnjake te ih dodajte u prženi luk. Izmiješajte i vaš je ručak spreman. Bijele žgance možete napraviti i tako da žlicu umačete u preprženi luk te njome vadite žličnjake i stavljate ih u posudu za posluživanje.
Bijele žgance poslužite samostalno ili kao prilog nekakvome umaku, a možete ih jednostavno preliti osvježavajućim svježim vrhnjem. Dobar tek!