Slatka gibanica sa sirom

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Slatka gibanica sa sirom by Unsplash Unsplash

Ova slatka gibanica sa sirom je savršena poslastica za baš svaku priliku.

Sastojci

Broj porcija
10
500 ggotovih kora za savijaču
500 gsvježeg sira
200 mlkiselog vrhnja
150 ggrožđica
100 mlvode
100 mlulja
200 gšećera
1 vrećicavanilin šećera
šećer u prahu
1jaje

Priprema

1Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 190°C i lagano namastite pravokutni lim za pečenje.


Preporučena veličina lima je 20 x 30 cm ili slične veličine. Važno je da je lim koji koristite dovoljno dubok kako bi se savijača mogla peći bez izlijevanja nadjeva.


2Pripremite nadjev

U zdjeli pomiješajte sir, šećer, vanilin šećer, kiselo vrhnje i grožđice dok ne dobijete glatku smjesu.


3Složite u lim za pečenje

Umutite vodu i ulje.


Rasporedite 2 kore u dnu lima, a zatim ih premažite mješavinom ulja i vode. Preko kora rasporedite otprilike 1/4 smjese sa sirom.


Nastavite sa slaganjem kora. Svaki red ponovno počinje s dvije kore koje je potrebno namazati mješavinom ulja i vode te rasporediti nadjev.


Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite sav nadjev.


Na kraju, završite s 2 kore za savijaču i njih nježno premažite mješavinom ulja i vode


4Ispecite u pećnici

Umutite jaje sa preostalom mješavinom vode i ulja pa gibanicu obilno premažite sa ovom smjesom.


Pecite na 190°C između 40-60 minuta, ovisno o snazi vaše pećnice. Gibanica je gotova kad dobije zlatno-smeđu boju.


5Poslužite

Pečenu gibanicu ostavite da se ohladi 10-15 minuta prije posipanja šećerom u prahu.


Izrežite na kocke i poslužite toplo ili hladno.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.