Languši

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Languši by Shutterstock Shutterstock

Languši su tipično jelo međimurskog podneblja u kojem rijetko koja fešta ili manifestacija prođe bez ovog finog prženog dizanog tijesta.

Sastojci

Broj porcija
6
1 kgglatkog brašna
500 mltekućeg jogurta
40 gsvježeg kvasca (1 kocka)
1 žlicašećera
1 žlicasoli
1 vrećicapraška za pecivo
2jaja
200 mlmlijeka
1 lulja za prženje (biljno ili suncokretovo)

Priprema

1Dignite kvasac

Kvasac i šećer pomiješajte s toplim mlijekom pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.


2Prosijte brašno

U prosijano brašno dodajte prašak za pecivo, dignuti kvasac i ostale sastojke. Umijesite mekano tijesto, ali da se ne lijepi previše za podlogu, toliko da se može s njim raditi.


3Ostavite tijesto da se diže

Tijesto stavite u plastičnu zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite pola sata dizati.


4Ispecite

Tijesto podijelite na komade veličine jabuke i složite u loptice, podlogu nauljite i rastežite svaku lopticu na veličinu tavice u kojoj ste zagrijali ulje. Pecite na vrućem ulju.


Neka tijekom pečenja najprije budu nekoliko minuta poklopljeni, a kad se malo zarumene okrenite ih i pecite još nekoliko minuta.


Pečene languše stavljajte na papirnate ubruse da upiju ulje i servirajte ih još vruće. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.