Suhe smokve

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
10min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Suhe smokve by Shutterstock Shutterstock
Suhe smokve by Shutterstock Shutterstock
Suhe smokve by Shutterstock Shutterstock

Suhe smokve mnogima su omiljeni zalogaj i poslastica, a sušiti ih možete i kod kuće.

Sastojci

Broj porcija
10
2 kgsvježih smokava

Priprema

1Pripremite smokve

Smokve uberite zajedno s peteljkom. Ubrane smokve položite na prostirku od trske ili plahtu, pazeći da se ne dodiruju i stavite na sunce. Svakodnevno ih okrenite.


2Sušite smokve

Smokve sušite četiri do sedam dana. Provjerite da li su suhe tako što ćete ih stisnuti, ako se ne vraćaju u prijašnji oblik kada ih pritisnite prstima, suhe su.


3Potopite ih u slanu vodu

Suhe smokve potopite u vruću morsku ili slanu vodu (omjer vode i soli neka bude pola šalice soli na 5 L vode) na 15-20 sekundi.


4Ocijedite, osušite i pohranite

Smokve zatim ocijedite i sušite jedan dan na suncu. Suhe smokve spremite u papirnate ili platnene vrećice, dodajte im list lovora i čuvajte ih na suhom i hladnom mjestu. 







Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.