La Štruk štrukli

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
La Štruk štrukli by Index Recepti/La Štruk Index Recepti/La Štruk

La Štruk je svjetski poznat zagrebački restoran koji na meniju oduvijek ima jedno jelo, a to su štrukli. To su klasični štrukli koje vole jesti svi, pa i oni koji su mislili da ne vole štrukle. Baš smo zato htjeli recept, i dobili smo ga.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

320 gglatkog brašna (neka bude na sobnoj temperaturi ili toplije)
50 goštrog brašna
1jaje
1½ žličiceulja
200 mltople vode
½ žličicesoli
½ žličiceocta
1 žlicaulja za premazati tijesto

Punjenje

500 gsvježeg sira
50 gmaslaca
1 žličicasoli
1jaje

Preljev

2 žlicerastopljenog maslaca
500 mlvrhnja za kuhanje

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Mikserom (spiralom) zamijesite sve sastojke za tijesto. Oblikujte ga u kuglu, premažite ga uljem i pustiti da pokriveno najlonom odstoji barem pola sata na sobnoj temperaturi, a u frižideru može i preko noći.


2 Napravite nadjev

Dobro izmiješajte sve sastojke za nadjev da se dobije fina masa bez grudica.


3 Razvucite tijesto

Tijesto rukama razvucite na dobro pobrašnjenom stolnjaku tako da bude što tanje.


Odrežite debele rubove tako da tijesto svugdje bude jednake debljine.

Zatim poškropite tijesto rastopljenim maslacem.


4 Punite i rolajte, režite

Nadjev nanesite na tijesto tako da se pokrije malo više od trećine površine.

 

Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto od strane gdje se nalazi nadjev prema suprotnoj strani.


Rubom tanjura režite štrukle od nekih 11 cm dužine.


5 Pecite

Štrukle slažite u protvan premazan maslacem. Prelijte vrhnjem za kuhanje i pecite na 220°C oko pola sata (ako se ne peku odmah, štrukle prokuhajte minutu u kipućoj vodi, ohladite pa zamrznite).


6 Ili kuhajte

Ako više volite kuhane štrukle, kuhajte ih 10-ak minuta u slanoj vodi te zatim prelijte krušnim mrvicama preprženima na maslacu.