Bučnica

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Bučnica by Shutterstock Shutterstock

Bučnica je savijača punjena sirom i bučom, a najbolja je poslužena vruća iz pećnice! Za tradicionalni okus bučnice odvažite se u izradi domaćeg tijesta, a za jednostavniji način pripreme možete koristiti i gotove kore.

Sastojci

Broj porcija
10

Nadjev od buče

500 gbuče, naribane
400 gsvježeg sira
200 gkiselog vrhnja
2jaja
sol, po ukusu

Vučeno tijesto

500 gbrašna za vučena tijesta ili glatkog brašna
Prstohvat soli
75 mlulja
300 mlmlake vode
malo ulja za premazivanje tijesta
ulje, za premazivanje razvučenog tijesta
200 gkiselog vrhnja, za pečenje

Priprema

Nadjev od buče

1 Pripremite buču

Naribanu buču posolite 1 žličicom soli i ostavite da odstoji 10 minuta. Dobro je ocijedite rukama, a zatim je stavite u čistu kuhinjsku krpu, zavežite i dobro stišćite rukama kako bi pustila svu suvišnu vodu.


Tako pripremljena buča formirat će se u grudu, pa prstima odvajajte dio po dio kako biste razdvojili niti. Stavite je u zdjelu u kojoj ćete pripremati nadjev.


2 Sjedinite sastojke za nadjev

Buči dodajte sir i vrhnje te posolite po ukusu (ali pazite, buča je već slana, pa najprije probajte nadjev kako biste ustanovili koliko soli još treba).


Dodajte jaje i dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ostavite u hladnjaku dok pripremate tijesto.

Vučeno tijesto

3 Sjedinite sastojke

U posudu uspite brašno, sol i ulje pa dodajte mlaku vodu. Ako vam je tijesto presuho slobodno dodajte još vode, a ako se tijesto lijepi dodajte još brašna.


4 Zamijesite tijesto

Umijesite mekano glatko tijesto koje se ne lijepi. Za ovo će vam trebati 15 minuta ako mijesite rukama ili 8-10 minuta ako mijesite kuhinjskim robotom.


Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite s malo ulja, vratite u posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite da odmara oko 30 minuta.


5 Razvucite tijesto

Odstajalo tijesto prebacite na pobrašnjen stolnjak. Prvo valjkom za tijesto lagano razvaljajte tijesto, a zatim ga pažljivo rukama razvucite počevši od sredine prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima.


Tijesto tanko razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane. Zadebljane rubove tijesta odrežite, a razvučeno tijesto pokapajte uljem te lagano i pažljivo premažite, najbolje dlanovima. Ulje će spriječiti da se tijesto osuši.


6 Rasporedite nadjev

Na pripremljeno tijesto rasporedite nadjev u tankom, ravnomjernom sloju. Nadjev bi bilo najbolje rasporediti rukama kako bi izbjegli grudice i ravnomjerno rasporedili nadjev po cijelom tijestu.


7 Zarolajte tijesto

Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto, počevši od šire strane. Tijesto najprije zarolajte s jedne strane do sredine, a zatim isti postupak ponovite i sa suprotne strane.


8 Režite

Tako dobivenu bučnicu režite na komade željene veličine pomoću ruba tanjurića (rub tanjurića je tup, pa kada njime režemo tijesto rez se sam od sebe zatvori i nadjev ne curi van).


9 Posložite u lim za pečenje

Dobivene komade slažite u namašćen lim za pečenje jedan do drugog, bez da ostavljate razmak između komada. Premažite bučnicu vrhnjem.


10 Pecite

Pecite bučnicu u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 30 minuta ili dok ne dobije lijepu boju i ne bude fino hrskava.


11 Poslužite

Bučnicu najbolje poslužite dok je još vruća!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.