Od brašna, vode i soli zamijesite tvrđe tijesto. Nemojte odmah isipati svu količinu brašna, već ostavite malo sa strane kako tijesto ne bi bilo pretvrdo.
Malo po malo dodajte brašna tako da dobijete željenu tvrdoću. Ostavite da se odmori 15 minuta, a za to vrijeme stavite kuhati veliki lonac vode za kuhanje trganaca, koju ste dobro posolili.
Razvaljajte tijesto na otprilike pola centimetra i narežite na trakice širine oko 3 centimetra, pa trgajte komade i spuštajte u kipuću vodu.
Kuhajte trgance desetak minuta, procijedite i prebacite u tavu gdje ste najprije zagrijali svinjsku mast.
Uz stalno miješanje prepržite ih na masti minutu do dvije.
Gotove trgance maknite s vatre, poslužite u tanjure i na vrh svake porcije stavite par žlica kiselog vrhnja. Dobro popaprite.
Ako želite, prije trganaca na mast možete staviti nasjeckani špek, prepržiti ga pa tek tada dodati trgance i dalje raditi kako je opisano.