Trganci s vrhnjem

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Trganci s vrhnjem by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalno međimursko jelo koje možete začiniti po svom ukusu. Najčešće se rade s kiselim vrhnjem i preprženim špekom.

Sastojci

Broj porcija
6

Trganci

500 gglatkog brašna
250 mlmlake vode
½ žličicesoli

Preljev

1 žlicasvinjske masti
200 gkiselog vrhnja
prženi komadići špeka, parmezan, ...
crni papar

Priprema

1 Zamijesite tijesto


Od brašna, vode i soli zamijesite tvrđe tijesto. Nemojte odmah isipati svu količinu brašna, već ostavite malo sa strane kako tijesto ne bi bilo pretvrdo.


Malo po malo dodajte brašna tako da dobijete željenu tvrdoću. Ostavite da se odmori 15 minuta, a za to vrijeme stavite kuhati veliki lonac vode za kuhanje trganaca, koju ste dobro posolili.


3 Oblikujte trgance


Razvaljajte tijesto na otprilike pola centimetra i narežite na trakice širine oko 3 centimetra, pa trgajte komade i spuštajte u kipuću vodu.


3 Prepržite na masti


Kuhajte trgance desetak minuta, procijedite i prebacite u tavu gdje ste najprije zagrijali svinjsku mast.


Uz stalno miješanje prepržite ih na masti minutu do dvije.


4 Prelijte kiselim vrhnjem


Gotove trgance maknite s vatre, poslužite u tanjure i na vrh svake porcije stavite par žlica kiselog vrhnja. Dobro popaprite.


Ako želite, prije trganaca na mast možete staviti nasjeckani špek, prepržiti ga pa tek tada dodati trgance i dalje raditi kako je opisano.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.