Štrudla od kupusa, čvaraka i rog paprike

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Štrudla od kupusa, čvaraka i rog paprike by Index Index

Ova nam se od slanih štrudli na Štrudlafestu 2022. godine najviše svidjela. Kombinacija je malo neobična, no jako dobro funkcionira. Jako je sočna, a posebno bi se mogla svidjeti ljubiteljima krpica sa zeljem. Bitno je napomenuti kako su sve štrudle koje smo probali bile hladne, a vjerujemo da bi tople dobile ocjenu više.

Sastojci

Broj porcija
8

Vučeno tijesto

700 gglatkog brašna
100 mlulja/otopljene svinjske masti
500 mlmlake vode
1 prstohvatsoli

Nadjev

1 prstohvatsoli
1 žlicasvinjske masti
1rog paprika
1 šakačvaraka
2 žlicešećera
1 žlicacrnog papra

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Pomiješajte sastojke i rukom zamijesite glatko tijesto. Stavite na tanjur, nauljite i pokrijte prozirnom folijom.


Ostavite da se odmori sat do sat i pol na sobnoj temperaturi.


2 Pripremite nadjev

Kupus naribajte (kao za na salatu) i posolite. Ostavite 15-ak minuta da pusti vodu pa ižmikajte kako biste se riješili nepotrebne tekućine.


Na tavi rastopite svinjsku mast i dodajte pripremljeni kupus, sitno nasjeckane čvarke i rog papriku narezanu na rezance.


Odmah dodajte šećer i onda uz povremeno miješanje dinstajte 20-ak minuta. Popaprite i ohladite nadjev.


3 Razvucite tijesto i napunite nadjevom

Razvucite tijesto na pobrašnjenom stolnjaku. Prvo ga malo razvaljajte valjkom, pa razvucite prstima.


Razvlačite oprezno od sredine prema rubovima kako biste dobili ravnomjernu debljinu. Rezultat bi trebalo biti tijesto toliko tanko da se kroz njega mogu čitati novine.


Rasporedite nadjev pa zarolajte. Stavite u nauljen lim za pečenje.


4 Ispecite

Pecite štrudlu na 180 stupnjeva oko 40 minuta, ovisi i o jačini pećnice.