Istarska kuhinja

U Istri se spajaju dva kulinarska svijeta - mediteranski i kontinentalni. Od riba i školjaka do tartufa i boškarina.

Istarska kuhinja
Janjetina ispod peke
2h 15min

Jelo popularno u Dalmaciji i Istri se tradicionalno priprema ispod metalne kupole. Janjetina se začini te peče zajedno s krumpirima i povrćem po želji. Nakon sati sporog pečenja janjetina je toliko mekana da pada s kostiju.

Pinca
(12)
1h 55min

Pinca, sirnica ili jajarica, ovisno iz kojeg ste kraja lijepe naše, tradicionalni je slatki uskrsni kruh. Kako god je zvali, bez ove poslastice rijetko tko može zamisliti uskršnji doručak, a mi vam u nastavku donosimo detaljne upute kako je pripremiti.

Maneštra od bobići
(17)
2h 15min

Ova tradicionalna istarska juha nalik gulašu priprema se od graha, krumpira i kukuruza šećerca koji Istrijani nazivaju bobići. U maneštru od bobića dodaje se i suho svinjsko meso, a jelo se završava takozvanim peštom, posebnom kašom od češnjaka, slanine, i peršina.

Brzinska maneštra
(7)
35min

Tradicionalna maneštra na naš način.

Žgvacet od kokoši
(8)
1h 20min

Pravi tradicionalni istarski žgvacet priprema se od kokoši ili piletine, a najčešće se poslužuje uz palentu ili domaće fuže. Istarski žgvacet je ustvari gusti gulaš ili saft, no sama priprema je ipak malo drugačija. Ono što razlikuje žgvacet od gulaša ili safta je redoslijed sastojaka koji se ubacuju u lonac, u ovom slučaju prvo se prži meso, a zatim se dodaje luk i ostali sastojci.

Prženi krafi
40min

Krafi su autohtoni specijalitet istočne Istre (Plomin, Kršan, Čepić i okolica).Vrsta su raviola punjena smjesom od sira, grožđica, jaja, i to u slatkim ili slanim varijantama, kuhani ili prženi. Tradicionalno se poslužuju kao desert na istarskim vjenčanjima. U Kršanu se krajem srpnja održava manifestacija krafima u čast - KRAFIFEST.

Fritaja s divljim šparogama
(6)
15min

Vezica divljih šparoga na tržnici je 25 kuna. Napravite fritaju već sutra za doručak.

Istarska jota
(14)
2h

Ovo jelo iznimno je popularno u Istri i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i u dijelovima Slovenije i sjeveroistočne Italije. Glavni sastojci ovog jela su grah, kiseli kupus ili repa, suho meso, luk i češnjak. Ovo jelo smatralo se jelom siromaha te se najčešće pripremalo u zimskom dijelu godine, neki ga nazivaju još i zimskom maneštrom.

Fritaja sa šparogama
(11)
25min

Kombinacija jaja i šparoga idealan je obrok za doručak ili lagani ručak. Pršut možete zamijeniti s pancetom ili šunkom, a po želji možete dodati i sir.

Pileći žgvacet sa šampinjonima
(6)
1h 10min

Poslužite ga s palentom, a ako niste raspoloženi za kuhanje palente, možete i sa svježim domaćim kruhom.

Bake kuhaju: Domaći fuži i gulaš
2h

Nova epozoda Indexovog serijala Bake kuhaju: Danas smo stigli u goste Gracijeli Damijanić, koja živi na relaciji Žminj-Rovinj. Gracijela nas je dočekala u kući pokraj Rovinja. Ona je velika radnica pa, uz kuhanje, ima brojne druge hobije. Uz mnoge hobije i interese, Gracijela je poznata po tome što ima svoj muzej! U Žminju ima izložbu predmeta iz svog života, ali i života svojih predaka i istarske povijesti.Kad smo kod tradicije i Istre, Gracijela će nam danas pripremiti dva starinska jela.

Maneštra sa stupanim kukuruzom
1h 40min

Tradicionalna istarska maneštra. Više o stupanom kukuruzu saznajte na ovom linku.

Antonijeve punjene lignje
1h

Jednostavan i brz recept za punjene lignje chefa Antonija Brajkovića.

Index kuhinja

Restoran u Rimu poslužuje Aperol Spritz u čašama od 12 litara

Restoran u Rimu poslužuje Aperol Spritz u čašama od 12 litara

NAJPOPULARNIJI talijanski koktel svakako je gorko-slatki Aperol Spritz, a osim u Italiji, postao je sastavni dio koktel lista diljem svijeta, ali i kod nas.
Za rezanje gljiva više vam ne treba nož, a tu stvarčicu sigurno imate u kuhinji

Za rezanje gljiva više vam ne treba nož, a tu stvarčicu sigurno imate u kuhinji

OTKRILI smo koristan trik uz koji gljive poput šampinjona više nećete morati rezati nožem, a kuhinjsko pomagalo koje ih savršeno reže sigurno imate kod kuće.
Jedan od najtraženijih sendviča u Americi nastao je 1930-ih na ulici

Jedan od najtraženijih sendviča u Americi nastao je 1930-ih na ulici

JEDAN od najpopularnijih američkih sendviča potječe iz 1930-ih godina iz Philadelphije, a osmislili su ga ulični prodavači hot dogova. Danas je turistička atrakcija, ali i jedan od najtraženijih sendviča diljem zemlje.