U Istri se spajaju dva kulinarska svijeta - mediteranski i kontinentalni. Od riba i školjaka do tartufa i boškarina.
Jelo popularno u Dalmaciji i Istri se tradicionalno priprema ispod metalne kupole. Janjetina se začini te peče zajedno s krumpirima i povrćem po želji. Nakon sati sporog pečenja janjetina je toliko mekana da pada s kostiju.
Ova tradicionalna istarska juha nalik gulašu priprema se od graha, krumpira i kukuruza šećerca koji Istrijani nazivaju bobići. U maneštru od bobića dodaje se i suho svinjsko meso, a jelo se završava takozvanim peštom, posebnom kašom od češnjaka, slanine, i peršina.
Pravi tradicionalni istarski žgvacet priprema se od kokoši ili piletine, a najčešće se poslužuje uz palentu ili domaće fuže. Istarski žgvacet je ustvari gusti gulaš ili saft, no sama priprema je ipak malo drugačija. Ono što razlikuje žgvacet od gulaša ili safta je redoslijed sastojaka koji se ubacuju u lonac, u ovom slučaju prvo se prži meso, a zatim se dodaje luk i ostali sastojci.
Krafi su autohtoni specijalitet istočne Istre (Plomin, Kršan, Čepić i okolica).Vrsta su raviola punjena smjesom od sira, grožđica, jaja, i to u slatkim ili slanim varijantama, kuhani ili prženi. Tradicionalno se poslužuju kao desert na istarskim vjenčanjima. U Kršanu se krajem srpnja održava manifestacija krafima u čast - KRAFIFEST.
Vezica divljih šparoga na tržnici je 25 kuna. Napravite fritaju već sutra za doručak.
Ovo jelo iznimno je popularno u Istri i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i u dijelovima Slovenije i sjeveroistočne Italije. Glavni sastojci ovog jela su grah, kiseli kupus ili repa, suho meso, luk i češnjak. Ovo jelo smatralo se jelom siromaha te se najčešće pripremalo u zimskom dijelu godine, neki ga nazivaju još i zimskom maneštrom.
Kombinacija jaja i šparoga idealan je obrok za doručak ili lagani ručak. Pršut možete zamijeniti s pancetom ili šunkom, a po želji možete dodati i sir.
Poslužite ga s palentom, a ako niste raspoloženi za kuhanje palente, možete i sa svježim domaćim kruhom.
Nova epozoda Indexovog serijala Bake kuhaju: Danas smo stigli u goste Gracijeli Damijanić, koja živi na relaciji Žminj-Rovinj. Gracijela nas je dočekala u kući pokraj Rovinja. Ona je velika radnica pa, uz kuhanje, ima brojne druge hobije. Uz mnoge hobije i interese, Gracijela je poznata po tome što ima svoj muzej! U Žminju ima izložbu predmeta iz svog života, ali i života svojih predaka i istarske povijesti.Kad smo kod tradicije i Istre, Gracijela će nam danas pripremiti dva starinska jela.
Tradicionalna istarska maneštra. Više o stupanom kukuruzu saznajte na ovom linku.
Jednostavan i brz recept za punjene lignje chefa Antonija Brajkovića.