Žgvacet od kokoši

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Žgvacet od kokoši by Shutterstock Shutterstock

Pravi tradicionalni istarski žgvacet priprema se od kokoši ili piletine, a najčešće se poslužuje uz palentu ili domaće fuže. Istarski žgvacet je ustvari gusti gulaš ili saft, no sama priprema je ipak malo drugačija. Ono što razlikuje žgvacet od gulaša ili safta je redoslijed sastojaka koji se ubacuju u lonac, u ovom slučaju prvo se prži meso, a zatim se dodaje luk i ostali sastojci. 


Sastojci

Broj porcija
6
1cijela kokoš
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
100 mlmaslinovog ulja
2 glaviceluka, sitnog nasjeckanog
150 mlmalvazije
100 mlpilećeg temeljca
400 gpelata
3 češnjačešnjaka
Malo vode
½vezice peršina, nasjeckanog
Svježi listovi bosiljka
Nekoliko grančica mažurana

Priprema

1 Izrežite kokoš

Kokoš izrežite na manje komade, posolite i popaprite. Stavite na ulje i pecite s obje strane dok meso ne dobije boju. Dodajte sitno nasjeckani luk i kratko pržite. 


2 Dodajte vino i temeljac


U meso i luk ulijte vino i temeljac te promiješajte. Kad vino malo ishlapi dodajte pelate i češnjak. Po potrebi dodajte i malo vode tako da meso bude prekriveno tekućinom. Smanjite vatru i lagano kuhajte dok meso u potpunosti ne omekša, otprilike 70 minuta. Pred kraj kuhanja ubacite začinsko bilje i ostavite još koju minutu na vatri. 


3 Poslužite


Žgvacet poslužite s fužima ili palentom. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.