Nova epozoda Indexovog serijala Bake kuhaju: Danas smo stigli u goste Gracijeli Damijanić, koja živi na relaciji Žminj-Rovinj. Gracijela nas je dočekala u kući pokraj Rovinja. Ona je velika radnica pa, uz kuhanje, ima brojne druge hobije. Uz mnoge hobije i interese, Gracijela je poznata po tome što ima svoj muzej! U Žminju ima izložbu predmeta iz svog života, ali i života svojih predaka i istarske povijesti.Kad smo kod tradicije i Istre, Gracijela će nam danas pripremiti dva starinska jela.
Gulaš započinjete tako što prvo očistite luk i narežete ga na sitno. Teletinu narežete na kockice ili trakice. Nakon što ste narezali meso, u posudu ubacite začine kao što su sol, papar. I peršin.
Na kraju dodajte i malo maslinovog ulja i gulaš je spreman za kuhanje. Meso se mora krčkati na vatri oko sat vremena.
Na okvirno 200 grama brašna dodate dva jaja i napravite smjesu koja ne smije biti niti premekana niti pretvrda. Tijesto se mora razvaljati
do maksimalno 1 mm.
Fuže oblikujete tako da spojite dva kraja odrezanog komadića tijesta i pritisnete.
Ubacite ih u vruću, slanu vodu i pustite ih da se kuhaju 10-ak minuta.
Sad kad ste napravili fuže, vrijeme je da se bacite na predjelo. Prvi je korak očistiti srdele. Kad ste ih očistili, srdele se uvaljaju u brašno. Zatim u jaja i krušne mrvice.
Morate pričekati da se ulje ugrije i srdelice su spremne za pohanje. Kad jedna strana srdelice požuti, okrenite je na drugu stranu.
Rikula je podloga za platu. Dodajte malo rajčica. Odvojite inćune. Narežete svježeg luka i na kraju servirate pohane srdelice.
Komentari