Zapečena cvjetača

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Zapečena cvjetača by shutterstock shutterstock

Iako je nekima mrska, cvjetača je iznimno svestrano povrće. Može se pretvoriti u rižu ili pak tijesto za pizzu, ali i postati prava kalorična bomba iz pećnice. Ovo jelo može biti prilog, ali i samostalno jelo. Poslužite ga uz šarenu salatu.

Sastojci

Broj porcija
6
1 glavicacvjetače
3jaja
300 gkiselog vrhnja
sol
bijeli papar
250 gsira poput goude ili trapista
2 žliceulja

Priprema

1 Skuhajte cvjetaču

Cvjetaču očistite, operite, natrgajte na manje komade i skuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša.


Ako ste je natrgali na veće komade, kuhajte oko 15 minuta, a ako su komadi manji, dovoljno je 10.


Nemojte je prekuhati jer će postati kašasta za vrijeme pečenja. Bolje je da u ovoj fazi iznutra bude još malo hrskava.


2 Pripremite preljev

Jaja i kiselo vrhnje dobro izmiješajte pjenjačom. Posolite i popaprite. Ako nemate bijeli papar, možete staviti i crni, no tada će se vidjeti crne točkice po preljevu.


3 Složite u posudu za pečenje

Cvjetaču ocijedite, stavite u nauljenu vatrostalnu posudu i prelijte jajima i vrhnjem.


Posipajte naribanim sirom, pa stavite u pećnicu i pecite oko pola sata, da sve skupa dobije zlatnu boju.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.