Cvjetaču očistite od listova i poprečno narežite na komade debljine prst do dva. Ovisno o veličini cvjetače, ali u prosjeku imat ćete jedan veći komad i dva manja.
Za umak, crvenoj paprici na kolu od plinskog štednjaka zagorite kožicu uz često okretanje, ili u pećnici s postavkama na najjače. Kad zagori, poklopite u posudu ili zamotajte u alu foliju dok se ne ohladi.
Tako ćete lakše očistiti kožicu koja smeta u umaku. Doslovno se skida prstima.
Papriku zajedno s vrhnjem, pola količine maslaca, naribanim tvrdim sirom, žlicom maslinovog ulja, soli, paprom i chillijem po želji zblendajte i umak je gotov.
Umak mora biti gust poput primjerice meda i ako je pregust, dodajte malo mlijeka.
Posolite i popaprite steakove s obje strane.
Zagrijte preostale dvije žlice maslinovog ulja u tavi na jakoj vatri i prepecite steakove sa svake strane po minutu dvije dok se ne stvori korica.
Smanite vatru na najmanju i ubacite preostali maslac i još dvije - tri minute pecite, uz često okretanje. Cvjetača je gotova kad vilica prođe kroz nju u mali otpor.
Umak stavite prvi na tanjur i na njega poslužite steak. Možete dekorirati s još naribanog sira, svježim začinskim biljem i malo maslinovog ulja.