Steak od cvjetače s umakom od crvene paprike

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Steak od cvjetače s umakom od crvene paprike
Steak od cvjetače s umakom od crvene paprike
Steak od cvjetače s umakom od crvene paprike
Steak od cvjetače s umakom od crvene paprike
Poznati smo kao narod koji meso mora imati u svakom obroku. Svi smo se primjerice našli u situaciji kada dobijemo povrtno varivo da uzaludno probiremo po njemu ne bi li našli mali grumen zlata, doduše u obliku mesa. I ovaj recept je sličan, ali će namirnicu na koju smo navikli fa dok žvačemo podsjeća na stiropor bez okusa i mirisa, zapravo postane zvijezda jela.

Sastojci

Broj porcija
2
1crvena paprika
100 mlslatkog vrhnja
2 režnjačešnjaka
100 gtvrdog sira
3 žlicemaslinovog ulja
40 gmaslaca
sol, papar, chilli

Priprema

1 Pripremite "steak"

Cvjetaču očistite od listova i poprečno narežite na komade debljine prst do dva. Ovisno o veličini cvjetače, ali u prosjeku imat ćete jedan veći komad i dva manja.


2 Napravite umak

Za umak, crvenoj paprici na kolu od plinskog štednjaka zagorite kožicu uz često okretanje, ili u pećnici s postavkama na najjače. Kad zagori, poklopite u posudu ili zamotajte u alu foliju dok se ne ohladi.


Tako ćete lakše očistiti kožicu koja smeta u umaku. Doslovno se skida prstima.


Papriku zajedno s vrhnjem, pola količine maslaca, naribanim tvrdim sirom, žlicom maslinovog ulja, soli, paprom i chillijem po želji zblendajte i umak je gotov.


Umak mora biti gust poput primjerice meda i ako je pregust, dodajte malo mlijeka.


3 Ispecite cvjetaču

Posolite i popaprite steakove s obje strane.


Zagrijte preostale dvije žlice maslinovog ulja u tavi na jakoj vatri i prepecite steakove sa svake strane po minutu dvije dok se ne stvori korica.


Smanite vatru na najmanju i ubacite preostali maslac i još dvije - tri minute pecite, uz često okretanje. Cvjetača je gotova kad vilica prođe kroz nju u mali otpor.


4 Poslužite

Umak stavite prvi na tanjur i na njega poslužite steak. Možete dekorirati s još naribanog sira, svježim začinskim biljem i malo maslinovog ulja.

Ivan
Ivan
Kemijski inženjer koji se pokušava snaći u kuhinji. Zajednički nazivnik ove dvije stvari kod mene su entropija, iliti ga mjera nereda. Rijetko kada pratim recepte od A do Ž i mislim da to nije ni bit kuhanja, tražim inspiracije od poznatih svjetskih i regionalnih kuhara, do vlastite mame i nepoznate babe iz Imotske krajine. Svakome jelu nastojim dati nešto svoje, makar to ne ispalo uvijek dobro, ali yebiga, probao si, život ide dalje. :)