Libanonski umak od češnjaka (Toum umak)

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
15min
KompliciranostTežina
Cijena
Libanonski umak od češnjaka (Toum umak) by Shutterstock Shutterstock

Naučite kako pripremiti gust, kremast i vrlo ukusan libanonski umak od češnjaka. Ovaj bezglutenski i veganski umak je savršen za dodavanje sendvičima i raznim jelima, a sve što vam je potrebno su 4 jednostavna sastojka i malo strpljenja.

Sastojci

Broj porcija
48
4 glavicečešnjaka (oko 250 g)
470 mlulja neutralnog okusa
80 mllimunovog soka (svježe iscijeđenog)
1 žličicasoli

Priprema

1Pripremite pastu od češnjaka

Dodajte oguljeni češnjak i sol u procesor hrane. Dobro obradite dok ne dobijete glatki pire/pastu od češnjaka.


2Dodajte ulje i limunov sok

Kada dobijete glatki pire, vrijeme je da počnete dodavati ulje. Polako dodajte jednu po jednu žlicu ulja, dopuštajući da stroj radi sve to vrijeme. Ostavite dovoljno vremena između svake žlice da se ulje potpuno sjedini s pastom od češnjaka.


Nakon što ste dodali prvih nekoliko žlica ulja, počnite, dok stroj radi, naizmjenično dodavati malo ulja pa malo soka od limuna (otprilike 1 žličicu odjednom).


Ako se vaš multipraktik počne zagrijavati, pustite ga da se odmori i pauzirajte proces. Toplina može uzrokovati razdvajanje emulzije.


Nastavite naizmjenično dodavati ulje i sok od limuna (ovaj proces bi trebao trajati između 7-9 minuta) dok se smjesa ne emulgira i zgusne te dobijete gusti, kremasti umak od češnjaka.


3Ohladite u hladnjaku

Umak od češnjaka je najbolje pustiti da se stegne najmanje 2-3 sata u hladnjaku prije upotrebe.


Umak može stajati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 mjeseca.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.