Juha od pečenog luka

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Juha od pečenog luka by Shutterstock Shutterstock

Ako volite okus i miris pečenog luka onda je ova juha za vas. Veći dio juhe se priprema u pećnici, a gotovu juhu možete poslužiti uz krutone ili zapečeni kruh sa sirom.

Sastojci

Broj porcija
4
2 glavice luka, očišćene i narezane na četvrtine
2ljutike, očišćene i prepolovljene
1 glavicačešnjaka
1 žlicamaslinovog ulja
1 žličicasoli
½ žličicebijelog papra
750 mlpovrtnog temeljca
50 mlbijelog vina
70 mlslatkog vrhnja
1 stabljika timijana

Priprema

1 Pecite povrće

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dublji lim obložite papirom za pečenje. Na njega rasporedite luk i ljutiku. Prelijte maslinovim ulje te začinite soli i paprom.


Češnjaku odrežite vrh te ga zamotajte u aluminijsku foliju. Stavite češnjak na lim te prebacite lim u pećnicu i pecite 35 do 40 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite kratko da se ohladi.


2 Blendajte

Izvadite češnjak iz folije te ga pritisnite kako bi izašao mesnati dio. U blender ubacite luk, ljutiku i češnjak te polovicu količine temeljca. Blendajte do glatke teksture, oko 1-2 minute. 


3 Kuhajte juhu

Izlijte smjesu u lonac, dodajte ostatak temeljca, vino, vrhnje i timijan te kuhajte 10 minuta. Poslužite odmah.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.