Juha od luka

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Juha od luka by Shutterstock Shutterstock

Ova juha klasik je francuske kuhinje, a glavna namirnica je luk. Prvo ju je potrebno kuhati, a zatim kratko peći u pećnici. Poslužite s hrskavim bagetom kojeg ste posipali sa sirom i zapekli.

Sastojci

Broj porcija
4
600 gcrvenog luka, tanko narezanog
50 gmaslaca
1 grančicatimijana
1lovorov list
2 češnjačešnjaka, protisnuta
1 žlicabrašna
sol, po ukusu
papar, po ukusu
150 mlgoveđeg temeljca
nekoliko kriški baguettea
150 gementalera, naribanog

Priprema

1 Kuhajte

U loncu srednje veličine, na srednje jakoj vatri, otopite maslac. Dodajte tanko narezani luk i pržite dok se ne karamelizira, otprilike 20 minuta. Kad luk dobije lijepu tamnu boju, dodajte protisnuti češnjak i timijan.


Kuhajte 5 minuta, povremeno miješajući. Kad alkohol ishlapi dodajte brašno, promiješajte pa ulijte goveđi temeljac, ubacite lovorov list i začinite sa soli i paprom. Kuhajte otprilike 20 do 25 minuta. 


2 Ispecite

Baget narežite i na grill tavi ispecite po ukusu. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.


3 Pecite

Juhu rasporedite u vatrostalne zdjelice, na vrh stavite tostirani kruh i pospite s malo naribanog sira. Stavite u pećnicu i pecite kratko dok se sir na rastopi. 


4 Poslužite

Oprezno izvadite iz pećnice i poslužite odmah.  

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.