Varivo od crvenog graha

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Varivo od crvenog graha by Shutterstock Shutterstock
Grah varivo poznato je jelo na žlicu svakom kućanstvu. Grah spada u mahunarke, a bogat je proteinima i vlaknima. Za pripremu ovog jela možete koristiti svježi grah koji će biti potrebno skuhati, ili onaj iz konzerve koji samo ubacite u lonac.

Sastojci

Broj porcija
6
450 gcrvenog graha namočenog 6 sati ili preko noći
2 žliceekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 glavica luka
6 češnjevačešnjaka
2mrkve
1veća zelena paprika, babura
2 žliceslatke mljevene paprike
2 žlicekoncentrata rajčice
1 listlovora
Sol po ukusu
1 žličicaorigana
Prstohvat kajenskog papra
2 žlicevinskog octa
½ žličicešećera
Svježe mljeveni papar
15 gnasjeckanog svježeg peršina nasjeckan (može i kombinacija s koprom)
Jogurt ili kiselo vrhnje za posluživanje

Priprema

1 Skuhajte grah

Grah procijedite i stavite u veliki lonac ili gusanu posudu. Dodajte oko 2,3 l vode i stavite na srednje jaku vatru dok lagano ne zakuha, usput uklanjajući pjenicu koja bi se mogla napraviti na površini.


2 Pirjajte povrće

U međuvremenu na srednje jakoj vatri u tavi zagrijte ulje pa dodajte nasjeckani luk, mrkvu i papriku. Pirjajte uz miješanje dok povrće ne omekša i zamiriše, oko 10 minuta. Dodajte dva češnja češnjaka i nastavite pirjati još minutu. Posolite po ukusu, dodajte još jednu žlicu ulja i papriku. Pirjajte, miješajući, još par minuta dok sve ne postane aromatično.


3 Dodajte vodu i koncentrat rajčice

 U tavu ulijte 100 do 200 ml kipuće vode od kuhanja graha, dobro izmiješajte te sve prebacite u posudu s grahom. Dodajte koncentrat rajčice i lovor, smanjite vatru, poklopite i ostavite da krčka sat vremena.


4 Začinite

Dodajte origano, preostali češnjak, sol po ukusu, kajenski papar, ocat i šećer te ostavite da krčka još sat vremena. Grah bi trebao biti u potpunosti mekan, a varivo gusto i mirisno. Probajte, pa po ukusu dodajte još soli ili kajenskog papra.


5 Regulirajte gustoću variva

Ako želite da vam varivo bude gušće, odvojite dio graha s malo tekućine i smiksajte ga štapnim mikserom u pire te umiješajte u varivo.


6 Poslužite

Netom prije serviranja umiješajte peršin. Poslužite uz rezance ili fini domaći kruh, a svaku porciju nadjenite jogurtom ili kiselim vrhnjem.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
334 kcal
Proteini
19 g
Masnoće
6 g
Ugljikohidrati
55 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.