Grah procijedite i stavite u veliki lonac ili gusanu posudu. Dodajte oko 2,3 l vode i stavite na srednje jaku vatru dok lagano ne zakuha, usput uklanjajući pjenicu koja bi se mogla napraviti na površini.
U međuvremenu na srednje jakoj vatri u tavi zagrijte ulje pa dodajte nasjeckani luk, mrkvu i papriku. Pirjajte uz miješanje dok povrće ne omekša i zamiriše, oko 10 minuta. Dodajte dva češnja češnjaka i nastavite pirjati još minutu. Posolite po ukusu, dodajte još jednu žlicu ulja i papriku. Pirjajte, miješajući, još par minuta dok sve ne postane aromatično.
U tavu ulijte 100 do 200 ml kipuće vode od kuhanja graha, dobro izmiješajte te sve prebacite u posudu s grahom. Dodajte koncentrat rajčice i lovor, smanjite vatru, poklopite i ostavite da krčka sat vremena.
Dodajte origano, preostali češnjak, sol po ukusu, kajenski papar, ocat i šećer te ostavite da krčka još sat vremena. Grah bi trebao biti u potpunosti mekan, a varivo gusto i mirisno. Probajte, pa po ukusu dodajte još soli ili kajenskog papra.
Ako želite da vam varivo bude gušće, odvojite dio graha s malo tekućine i smiksajte ga štapnim mikserom u pire te umiješajte u varivo.
Netom prije serviranja umiješajte peršin. Poslužite uz rezance ili fini domaći kruh, a svaku porciju nadjenite jogurtom ili kiselim vrhnjem.
(po porciji)