Neki od osnovnih elemenata meksičke kuhinje - rajčice, kukuruz, avokado, čili papričice - potječu još iz vremena Maja i Azteka. A kad su Španjolci donijeli svoje okuse, nastalo je prepoznatljivo bogatstvo boja, okusa i začina.
Ovaj recept uzdiže klasični omlet na potpuno novu razinu. Lako se spremi, a možete ga ponijeti i na posao i tako izbjeći bespotrebno natrpavanje praznim kalorijama i starim, tvrdim pecivima iz pekara.
Ovo ukusno tipično meksičko jelo bit će na vašem tanjuru za nešto manje od sat vremena, a možete ga jesti za bilo koji obrok – da, čak i za doručak!
Začinjena mljevena junetina, puno sira i hrskava tortilja kombinacija su sastojaka od kojih se dobiva poznato jelo pod nazivom „Quesadillas“. Blago pikantne okuse možete ublažiti uz posluživanje kiselog vrhnja, umaka od rajčice i soka od limete.
Ovo je poprilično jednostavan recept za vatreni dodatak vašim jelima.
Cochinita pibil je meksičko jelo od svinjetine. Meso se sporo peče, a zatim natrga i poslužuje na tortiljama, u tacosima ili samostalno s ljutikom, kiselim lukom, salsom i raznim pečenim povrćem.
Ovaj jednostavan recept za Palomu savršen je za tople dane! Budući da se Paloma slaže odmah u čaši, za izradu vam ne trebaju nikakvi barski alati. Samo dodajte sve sastojke u visoku čašu s ledom i spremni ste za uživanje u osvježavajućem koktelu. Nakon što pomiješate sve sastojke, kušajte i prilagodite prema vlastitim željama.
Recept za koji će vam trebati malo više truda i vremena, ali nemojte da vas to obeshrabri - vjerujte, isplati se. Dobit ćete ukusno i sočno jelo za koje će se tražiti porcija više, pa ne bi bilo loše da napravite koju viška.
Ovaj vegeterijanski čili je zasitan i hranjiv obrok za koji trebate svega nekoliko sastojaka: grah, luk i rajčice. Ukiseljeni luk nije nužan, ali jednostavan je za napraviti, a tako kiseo odlično paše uz grah. Dobra zamjena za luk su i ukiseljene papričice. Ako ste ljubitelji ljutog, u čili dodajte jednu ili dvije Jalapeño papričice. Poslužite uz domaći kruh.
Donosimo vam recept za meksičko, brzo i pikantno, jelo – Fajitas. Kao i kod dosta drugih jela meksičke kuhinje, osnova je tortilja, koja se puni pečenim povrćem i pikantnom piletinom. Osim navedenih sastojaka možete dodati i grah, kukuruz ili neko drugo povrće.
Slasne tortilje s piletinom i povrćem koje će barem na tren dovesti Meksiko u vaš doma. Mješavinu povrća i začina možete odrediti po ukusu, a mi smo se odlučili za luk, papriku i kukuruz u kombinaciji s kuminom, mljevenom paprikom i čili pahuljicama.
U prijevodu, „čili s mesom“ tradicionalno je meksičko jelo „na žlicu“. Poslužite ga uz kuhanu rižu, tortilje ili domaći kruh.
Napravite glatki ili s više većih komadića, sve ovisi o vašem ukusu. Za jači 'kick' ljutine povećajte količinu čilija i nemojte baciti sjemenke.
Grah varivo poznato je jelo na žlicu svakom kućanstvu. Grah spada u mahunarke, a bogat je proteinima i vlaknima. Za pripremu ovog jela možete koristiti svježi grah koji će biti potrebno skuhati, ili onaj iz konzerve koji samo ubacite u lonac.
Avokado je izvrstan dodatak za salate osim što je zdrav, prilično je i zasitan. Osim avokada dodali smo i rajčice, luk, slaninu i zelenu salatu, koju možete zamijeniti i drugim lisnatim povrćem.
Tacosi su punjeni sočnim nadjevom od leće, luka i začina. Nadjeveni su zelenom salatom, svježom rajčicom i sirom. Poslužite ih kao glavni obrok ili snack na druženju.
Ove punjene papričice izvrstan su „finger food“ za zabave. Punjene su mekanim nadjevom, uvaljane u krušne mrvice i pečene u pećnici te tako ostaju hrskave.
Hrskava i pikantna, ova meksička pita puno je bolja od one iz pekare. Tu je recept.