Meksička kuhinja

Neki od osnovnih elemenata meksičke kuhinje - rajčice, kukuruz, avokado, čili papričice - potječu još iz vremena Maja i Azteka. A kad su Španjolci donijeli svoje okuse, nastalo je prepoznatljivo bogatstvo boja, okusa i začina.

Meksička kuhinja
Tortilja omlet
(10)
15min

Ovaj recept uzdiže klasični omlet na potpuno novu razinu. Lako se spremi, a možete ga ponijeti i na posao i tako izbjeći bespotrebno natrpavanje praznim kalorijama i starim, tvrdim pecivima iz pekara.

Burritosi s govedinom
(9)
25min

Ovo ukusno tipično meksičko jelo bit će na vašem tanjuru za nešto manje od sat vremena, a možete ga jesti za bilo koji obrok – da, čak i za doručak!

Quesadilla s junetinom
(9)
45min

Začinjena mljevena junetina, puno sira i hrskava tortilja kombinacija su sastojaka od kojih se dobiva poznato jelo pod nazivom „Quesadillas“. Blago pikantne okuse možete ublažiti uz posluživanje kiselog vrhnja, umaka od rajčice i soka od limete.

Ulje od čilija
(7)
15min

Ovo je poprilično jednostavan recept za vatreni dodatak vašim jelima.

Cochinita pibil
(5)
5h 30min

Cochinita pibil je meksičko jelo od svinjetine. Meso se sporo peče, a zatim natrga i poslužuje na tortiljama, u tacosima ili samostalno s ljutikom, kiselim lukom, salsom i raznim pečenim povrćem.

Koktel Paloma
5min

Ovaj jednostavan recept za Palomu savršen je za tople dane! Budući da se Paloma slaže odmah u čaši, za izradu vam ne trebaju nikakvi barski alati. Samo dodajte sve sastojke u visoku čašu s ledom i spremni ste za uživanje u osvježavajućem koktelu. Nakon što pomiješate sve sastojke, kušajte i prilagodite prema vlastitim željama.

Quesadille
(8)
30min

Ovo nam je jedan od dražih obroka, brz je i baš jednostavan.

Varivo od crvenog graha
(12)
1h 30min

Grah varivo poznato je jelo na žlicu svakom kućanstvu. Grah spada u mahunarke, a bogat je proteinima i vlaknima. Za pripremu ovog jela možete koristiti svježi grah koji će biti potrebno skuhati, ili onaj iz konzerve koji samo ubacite u lonac.

Enchilade s trganom junetinom
(11)
3h 45min

Recept za koji će vam trebati malo više truda i vremena, ali nemojte da vas to obeshrabri - vjerujte, isplati se. Dobit ćete ukusno i sočno jelo za koje će se tražiti porcija više, pa ne bi bilo loše da napravite koju viška.

Fajitas
(10)
30min

Donosimo vam recept za meksičko, brzo i pikantno, jelo – Fajitas. Kao i kod dosta drugih jela meksičke kuhinje, osnova je tortilja, koja se puni pečenim povrćem i pikantnom piletinom. Osim navedenih sastojaka možete dodati i grah, kukuruz ili neko drugo povrće.

Vegetarijanski čili
(10)
40min

Ovaj vegeterijanski čili je zasitan i hranjiv obrok za koji trebate svega nekoliko sastojaka: grah, luk i rajčice. Ukiseljeni luk nije nužan, ali jednostavan je za napraviti, a tako kiseo odlično paše uz grah. Dobra zamjena za luk su i ukiseljene papričice. Ako ste ljubitelji ljutog, u čili dodajte jednu ili dvije Jalapeño papričice. Poslužite uz domaći kruh.

Tortilje s piletinom
(12)
1h

Slasne tortilje s piletinom i povrćem koje će barem na tren dovesti Meksiko u vaš doma. Mješavinu povrća i začina možete odrediti po ukusu, a mi smo se odlučili za luk, papriku i kukuruz u kombinaciji s kuminom, mljevenom paprikom i čili pahuljicama.

Meksička pita
(9)
50min

Hrskava i pikantna, ova meksička pita puno je bolja od one iz pekare. Tu je recept.

Chilli con carne
(16)
1h 10min

U prijevodu, „čili s mesom“ tradicionalno je meksičko jelo „na žlicu“. Poslužite ga uz kuhanu rižu, tortilje ili domaći kruh.

Elote
(5)
35min

Elote se radi od pečenog klipa kukuruza premazanog kremastim preljevom od majoneze, posipanog čilijem u prahu, sirom i limetom. Ovaj popularni meksički recept za kukuruz odličan je prilog za ljetne roštilje i kao samostalni snack.

Najbolji guacamole
(7)
10min

Napravite glatki ili s više većih komadića, sve ovisi o vašem ukusu. Za jači 'kick' ljutine povećajte količinu čilija i nemojte baciti sjemenke.

Guacamole salata
(10)
15min

Avokado je izvrstan dodatak za salate osim što je zdrav, prilično je i zasitan. Osim avokada dodali smo i rajčice, luk, slaninu i zelenu salatu, koju možete zamijeniti i drugim lisnatim povrćem.

Tacosi s lećom
(10)
55min

Tacosi su punjeni sočnim nadjevom od leće, luka i začina. Nadjeveni su zelenom salatom, svježom rajčicom i sirom. Poslužite ih kao glavni obrok ili snack na druženju.

Punjene jalapeno papričice
(10)
40min

Ove punjene papričice izvrstan su „finger food“ za zabave. Punjene su mekanim nadjevom, uvaljane u krušne mrvice i pečene u pećnici te tako ostaju hrskave.

Chilli con carne rižoto
(7)
50min

Za ljubitelje ljutog.

Index kuhinja

Priča se da se ovdje jedu jeftini i dobri ćevapi, provjerili smo

Priča se da se ovdje jedu jeftini i dobri ćevapi, provjerili smo

TAMAN kad pomislite kako smo prestali pisati o ćevapima, eto nas opet.
Uz ove recepte smanjit ćete nepotrebni otpad u kuhinji, ali i uštedjeti novac

Uz ove recepte smanjit ćete nepotrebni otpad u kuhinji, ali i uštedjeti novac

GODIŠNJE se u Hrvatskoj baci preko 286.000 tona ili 70 kilograma hrane po stanovniku, a uz ove recepte možete smanjiti tu brojku.
Ovako izgleda kad sa sastojcima iz supermarketa kuha vrhunski hrvatski chef

Ovako izgleda kad sa sastojcima iz supermarketa kuha vrhunski hrvatski chef

U SKLOPU Weekend Food Festivala koji se održao prošlog vikenda u Rovinju održana je i jedna, kako su je organizatori nazvali - tajna večera, i to u restoranu Primi Terreni. Kuhao je Jeffrey Vella, slavni hrvatski chef rodom s Malte, a večera je imala pet sljedova.