Enchilade s trganom junetinom

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
3h
Ukupno vrijemeUkupno
3h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Enchilade s trganom junetinom by Shutterstock Shutterstock
Recept za koji će vam trebati malo više truda i vremena, ali nemojte da vas to obeshrabri - vjerujte, isplati se. Dobit ćete ukusno i sočno jelo za koje će se tražiti porcija više, pa ne bi bilo loše da napravite koju viška.

Sastojci

Broj porcija
4

Meso

450 gjuneće vratine
¼ žličicepapra
½ žličiceluka u granulama
½ žličicekumina
2 žlicemaslinovog ulja
1 glavicaluka, nasjeckana
2 češnjačešnjaka, nasjeckana
1 žlicakoncentrata rajčice
240 mlgoveđeg temeljca
1 žlicajabučnog octa
¼ žličicemljevene ljute papričice
¼ žličice kajenskog papra
5peperoncini papričica
1 žličicasoli
4tortilje
200 gnaribanog sira

Umak

2sušene čili papričice, po želji
¼ glaviceluka, nasjeckane
1 češanjčešnjaka
1 žličicarepičinog ulja
110 gkoncentrata rajčice
470 mlpilećeg temeljca
½ žličicekajenskog papra
½ žličicechipotle papričica u prahu
1 žlicajabučnog octa
¼ žličicekumina
½ žličicesoli
½ žličicešećera

Priprema

Meso

1 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pekač dimenzija 23 x 33 cm namastite. 


2 Začinite meso

Meso prosušite te ga posolite i popaprite. Jednoliko posipajte pola žličice kumina i luka u granulama.


3 Ispecite meso

Na jakoj vatri zagrijte gusanu posudu srednje veličine. Popržite meso sa svih strana dok ne postane hrskavo i smeđe. To bi vam trebalo trajati otprilike 10 do 12 minuta. Nakon što ste ga popržili, meso izvadite iz posude, smanjite vatru na srednje jaku pa dodajte luk i češnjak. Pržite 2 do 3 minute dok ne omekšaju. Dodajte koncentrat rajčice, izmiješajte i pržite još minutu. Dodajte goveđi temeljac, preostali kumin, ocat, chipotle papričice u prahu, kajenski papar, peperonci i sol. Izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Meso vratite u posudu, zakuhajte, zatim smanjite vatru kako bi lagano krčkalo. Poklopite i kuhajte 3 i pol do 4 sata dok meso ne omekša dovoljno da ga se može natrgati vilicom.


4 Natrgajte vilicom

Nakon što je meso omekšalo, natrgajte ga vilicom i vratite nazad u posudu. Ostavite sa strane. 


5 Pecite

Na dno pripremljenog pekača izgrabite malo umaka. Meso jednako razdijelite na četiri tortilje. Čvrsto zarolajte svaku tortilju te ih slažite, spojenom stranom prema dolje, u pekač. Zalijte s koliko god umaka želite, posipajte naribanim sirom i ubacite u pećnicu. Pecite 15 minuta, izvadite iz pećnice i poslužite s malo nasjeckanog korijandera. 

Umak

6 Zagrijte pećnicu

Ako ćete koristiti sušeni čili, zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Na lim za pečenje rasporedite papričice, tostirajte ih 2 do 3 minute dok ne zamirišu. Pazite da ne zagore! Odstranite peteljke i natrgajte na komadiće. Ostavite sa strane. 


7 Sjedinite sastojke

Manji lonac zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte ulje, zatim luk i češnjak. Pržite 1 do 2 minute dok ne omekšaju. Dodajte koncentrat rajčice, izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili i pržite još minutu. Umiješajte pileći temeljac, kajenski papar, chipotle u prahu, jabučni ocat, kumin, sol i šećer. Kada smjesa postane glatka, dodajte papričice (ako ih koristite). Zakuhajte, smanjite vatru i ostavite da krčka. Kuhajte 15 minuta, prebacite u blender, dodajte 60 ml vode i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Ako želite, dodajte još malo vode. Posolite i popaprite po ukusu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.