Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pekač dimenzija 23 x 33 cm namastite.
Meso prosušite te ga posolite i popaprite. Jednoliko posipajte pola žličice kumina i luka u granulama.
Na jakoj vatri zagrijte gusanu posudu srednje veličine. Popržite meso sa svih strana dok ne postane hrskavo i smeđe. To bi vam trebalo trajati otprilike 10 do 12 minuta. Nakon što ste ga popržili, meso izvadite iz posude, smanjite vatru na srednje jaku pa dodajte luk i češnjak. Pržite 2 do 3 minute dok ne omekšaju. Dodajte koncentrat rajčice, izmiješajte i pržite još minutu. Dodajte goveđi temeljac, preostali kumin, ocat, chipotle papričice u prahu, kajenski papar, peperonci i sol. Izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Meso vratite u posudu, zakuhajte, zatim smanjite vatru kako bi lagano krčkalo. Poklopite i kuhajte 3 i pol do 4 sata dok meso ne omekša dovoljno da ga se može natrgati vilicom.
Nakon što je meso omekšalo, natrgajte ga vilicom i vratite nazad u posudu. Ostavite sa strane.
Na dno pripremljenog pekača izgrabite malo umaka. Meso jednako razdijelite na četiri tortilje. Čvrsto zarolajte svaku tortilju te ih slažite, spojenom stranom prema dolje, u pekač. Zalijte s koliko god umaka želite, posipajte naribanim sirom i ubacite u pećnicu. Pecite 15 minuta, izvadite iz pećnice i poslužite s malo nasjeckanog korijandera.
Ako ćete koristiti sušeni čili, zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Na lim za pečenje rasporedite papričice, tostirajte ih 2 do 3 minute dok ne zamirišu. Pazite da ne zagore! Odstranite peteljke i natrgajte na komadiće. Ostavite sa strane.
Manji lonac zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte ulje, zatim luk i češnjak. Pržite 1 do 2 minute dok ne omekšaju. Dodajte koncentrat rajčice, izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili i pržite još minutu. Umiješajte pileći temeljac, kajenski papar, chipotle u prahu, jabučni ocat, kumin, sol i šećer. Kada smjesa postane glatka, dodajte papričice (ako ih koristite). Zakuhajte, smanjite vatru i ostavite da krčka. Kuhajte 15 minuta, prebacite u blender, dodajte 60 ml vode i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Ako želite, dodajte još malo vode. Posolite i popaprite po ukusu.