S glavica češnjaka odstranite vanjsku tanku ljusku, ali nemojte ih guliti. Nožem odrežite gornji dio svake glavice, tamo gdje se nalazi peteljka.
Složite ih u vatrostalnu posudu za pečenje, premažite žlicom maslinovog ulja i prekrijte aluminijskom folijom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok češnjak potpuno ne omekša i dobije zlatnu boju.
Izvadite iz pećnice i da se ohladi, a onda rukama istisnite pečene režnjeve iz ljuske. Ostavite sa strane i počnite spremati juhu.
U loncu zagrijte preostale dvije žlice maslinovog ulja, dodajte nasjeckani luk i dinstajte dok ne postane staklast.
Sad dodajte krumpir i pečeni češnjak, sve zalijte temeljcem, posolite i dodajte timijan. Smanjite vatru i pustite da se lagano krčka dok krumpir potpuno ne omekša.
Štapnim mikserom usitnite juhu da postane kremasta, popaprite po ukusu.