Jednostavan domaći sejtan

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Jednostavan domaći sejtan
Jednostavan domaći sejtan
Jednostavan domaći sejtan
Jednostavan domaći sejtan

Sejtan ima elastičnu i mesnatu teksturu koja se vrlo dobro prilagođava različitim načinima pripreme. Nema izražen okus, što ga čini idealnim sastojkom za variva i juhe koje se mogu začiniti prema želji. Zahvaljujući svojoj svestranosti, često se koristi za pripremu raznih mesnih jela u vegetarijanskoj verziji.

Sastojci

Broj porcija
8

Sastojci

2 žliceumaka od soje
240 mlvode
540 gpšeničnog glutena
1 žličicapraška za pecivo
2 žliceprehrambenog kvasca (možete izostaviti)
1 žlicazačinske mješavine po vašem izboru (začinsko bilje, BBQ začinska mješavina...)

Juha

voda
2povrtne kocke
2 žliceumaka od soje, tamarija ili tekućih aminokiselina
4 kriškesvježeg đumbira

Priprema

1Pomiješajte Sojin Umak i Vodu

U maloj posudi pomiješajte sojin umak i vodu.


2Pomiješajte suhe sastojke

U srednje velikoj posudi pomiješajte pšenični gluten, prašak za pecivo, po želji prehrambeni kvasac i začine.


3Postupno dodajte tekućinu

Postupno dodajte pripremljenu tekućinu kako biste formirali čvrsto tijesto, prvo miješajući žlicom, a zatim mijeseći rukama. Po potrebi dodajte malo više vode. Želite da svi suhi sastojci budu vlažni, ali pazite da tijesto ostane čvrsto.


4Zamijesite tijesto

Premjestite na radnu površinu posutu brašnom i mijesite 2 do 3 minute. Tijesto neće biti potpuno glatko, ali ga dobro izradite!


5Ostavite da odmori

Vratite tijesto u jednu od posuda koje ste koristili, pokrijte čistom krpom za i ostavite da odmara oko 15 minuta.


6Pripremite juhu

U međuvremenu, napunite prostrani lonac za juhu otprilike 2/3 vodom. Dodajte kocke za juhu i đumbir. Počnite zagrijavati.


7Podijelite i oblikujte tijesto

Nakon što je tijesto odležalo, podijelite ga na dva otprilike jednaka dijela i oblikujte u duguljaste, uske štruce oblika minijaturnih francuskih kruhova. Ovo tijesto nije lako oblikovati, ali dajte sve od sebe - ispast će dobro.


8Narežite tijesto

Oštrim, nazubljenim nožem narežite svaki dio tijesta poprečno na kriške debljine oko 1 cm. Možete i kuhinjskim škarama narezati tijesto na nepravilne male komade.


9Skuhajte tijesto

Kada voda lagano proključa, nježno ubacite svaku krišku tijesta. Unutar nekoliko minuta, tijesto će se napuhati i izgledati kao da će pobjeći iz lonca. Gurajte komade natrag u vodu drvenom žlicom i uskoro će se smanjiti.


Krčkajte na laganoj vatri 30 minuta.


10Ohladite

Izvadite komade sejtana i stavite ih na tanjur ili dasku za rezanje. Pustite ih da se ohlade dok nisu dovoljno hladni za rukovanje, a zatim narežite na manje kriške ili komade, ako želite.


Sejtan koji nećete koristiti odmah, prebacite u odgovarajuću posudu, a zatim ulijte dovoljno juhe da ga pokrije. Iskoristite u roku od nekoliko dana ili zamrznite. Sejtan se jako dobro zamrzava, prije upotrebe ga odmrznite na pultu ili u hladnjaku.


Preostalu količinu ukusne juhe, sačuvajte za variva i umake.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.