Sušena svinjska koljenica s kiselim kupusom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Sušena svinjska koljenica s kiselim kupusom by Shutterstock Shutterstock
Sušena svinjska koljenica ili buncek jelo je koje se priprema u našim krajevima čim zahladi, najčešće se poslužuje s kiselim kupusom i kuhanim ili pire krumpirom, no u ovom slučaju krumpir smo zamijenili s povrćem.

Sastojci

Broj porcija
4

Koljenica

1sušena svinjska koljenica
200 mlbijelog vina
3lovorova lista
Papar u zrnu
Svježa majčina dušica
Sol, po ukusu

Povrće

8srednjih mrkvi
4krumpira
2luka
2 češnjačešnjaka

Kiseli kupus

Ulje
100 gpancete, nasjeckane
2 žlicešećera
500 gkiselog kupusa
100 mlbijelog vina
Lovorov list
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu

Priprema

Koljenica

1 Skuhajte koljenicu

Kuhajte koljenicu u blago posoljenoj vodi. Kada je koljenica napola kuhana, dodajte bijelo vino, lovor, list celera majčinu dušicu i papar u zrnu. Kuhajte dok se meso ne počne odvajati od kostiju. Vodu od kuhanja sačuvajte.

Povrće

2 Skuhajte povrće

Povrće očistite, operite i skuhajte u vodi u kojoj ste kuhali koljenicu, pazeći da se ne prekuha. 

Kiseli kupus

3 Pirjajte kupus

Na vruće ulje stavite sitno nasjeckanu pancetu i šećer. Dodajte kiseli kupus, lovorov list, bijelo vino i kuhajte dok kupus ne omekša. Po potrebi začinite sa soli i paprom.


4 Poslužite

Poslužite kuhano povrće, koljenicu i kupus uz malo senfa, a po želji i hrena.

Mate Janković
Mate Janković
Chef