Puretina u umaku od naranče i ružmarina s kuhanim povrćem

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Puretina u umaku od naranče i ružmarina s kuhanim povrćem by Shutterstock Shutterstock
Impresionirajte obitelj i prijatelje jednostavnim receptom s lako dostupnim namirnicama. Puretinu ispecite na tavi, skuhajte povrće i pripremite aromatičan umak od naranče i ružmarina.

Sastojci

Broj porcija
4
800 gpurećih prsa
Maslinovo ulje, po potrebi
Mljevena začinska paprika
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
4naranče
1 žlicasoka limete
2 žlicemeda
1 žličicasvježeg ružmarina, nasjeckanog
8mrkvi srednje veličine
500 gbrokule
500 gkarfiola
1luk
2 češnja češnjaka
200 mlpilećeg temeljca

Priprema

1 Omekšajte puretinu

Pureća prsa stavite u otopinu vode i soli u omjeru 1 l vode i 5% soli na 60 minuta. To će omekšati puretinu i učiniti ju sočnijom. 


2 Marinirajte meso

Nakon što izvadite meso iz otopine dobro ga osušite s papirnatim ubrusom te ga posolite, popaprite i natrljajte s crvenom paprikom. 


3 Ispecite meso

U zagrijanu duboku tavu stavite maslinovo ulje te dodajte puretinu okrećući je da porumeni sa svih strana. Tavu poklopite, smanjite vatru i pecite dok sredina nije na 70°C (provjerite ubodnim termometrom). Meso izvadite iz tave, pokrijte folijom i pustite da se odmori 10-15 minuta prije rezanja. 


4 Pripremite umak

U zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje, te dodajte sitno sjeckani luk i dinstajte dok luk ne omekša i dobije zlatno žutu boju. Dodajte sjeckani češnjak, ružmarin, med, sol, papar i sok 3 naranče i limete, te ribanu koricu jedne naranče. U to dodajte pileći temeljac i kuhajte do optimalne gustoće. Prije posluživanja u umak dodajte maslac te ga energično umiješajte. 


5 Skuhajte povrće

Povrće očistite i skuhajte u vreloj slanoj vodi pazeći da zadrži prirodnu boju i hrskavu teksturu. 


6 Poslužite

Nakon kuhanja povrće kratko okrenite na tavi s maslinovim uljem te poslužite uz narezanu puretinu i umak od naranče i ružmarina.

Mate Janković
Mate Janković
Chef

Ključne riječi