Vegetarijanski složenac od patlidžana

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
35min
KompliciranostTežina
Cijena
Vegetarijanski složenac od patlidžana
Vegetarijanski složenac od patlidžana
Patlidžan je meni jedan od omiljenog povrća. Volim ga u svim kombinacijama a ovo je jedna koja se brzo sprema i koja će vam dati zanimljivu promjenu pripreme ove namirnice.

Sastojci

Broj porcija
6
1,5 kgcvjetače
500 gkrumpira
6režnjeva češnjaka
130 gkiselog vrhnja
0,5limuna - sok
130 mlvode
200 mlmaslinovog ulja
400 gnasjeckanih rajčica iz konzerve
200 gslanutka iz konzerve
200 gleće iz konzerve
1½ žličicekumina, kurkume, slatke paprike, chilia i korijandera

Priprema

Uključite pećnicu da se grije na najvišoj temperaturi


U posudu stavite oguljen na komade nasjeckan krumpir, očišćenu cvjetaču i 2 režnja češnjaka. Dodajte vode i soli te kuhajte 25 minuta


Dok se krumpir i cvjetača kuhaju. Nasjeckajte patličaj na komadiće veličine cca 4cmx4cm


Patlidžan pržite na maslinovom ulju na visokoj temperaturi u velikoj tavi dok ne dobije zlatnu boju i omekša. zatim ga izvadite na tanju i odložite sa strane


Nasjeckajte preostali češnjak na sitno, dodajte u tavu gdje ste pekli patlidžan i pržite 30 sekundi dok se ne razvije miris češnjaka u tavi


Potom dodajte nasjeckane rajčice iz konzerve te slanutak i leću koju ste prethodno ocijedili


Dodajte ribanu koricu limuna, kumin, kurkumu, slatku papriku, chili i korijander , promješate, dodajte 125ml vode i pustite da se smjesa kuha na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne cca 10 minuta ( Povremeno promiješajte smjesu).


Ocijedite krumpir i cvjetaču, vratite ih u lonac, dodajte pola limunovog soka i 125 gr kiselog vrhnja te napravite od toga pire.


Ostavite pire da se ohladi.


U smjesu rajčice, slanutka i leće umiješajte patlidžan. Skinite smjesu s vatre


Uzmite tepsiju, namastite je maslinovim uljem i izlite smjesu rajčice, slanutka, leće i patlidžana


Na to dodajte pire od cvjetače i krumpira


Stavite sve skupa u pećnicu da se zapeče na najvišoj rešetci dok ne dobije zlatnu koricu (cca 10 minuta)


Poslužite toplo




moni
Za dobru spizu su potrebi svježi sastojci, malo strpljenja i puno ljubavi.