Zagrijte veliki lonac s 4 litre vode i 1 litrom octa. Prepolovite i očistite papriku od koštica. Patlidžane ogulite i narežite na kolutiće debljine 1 cm. Povrće kuhajte u turama - ubacite prvo papriku i kuhajte je oko 1 minute. Isto tako kuhajte i patlidžane.
Kuhano povrće vadite na pleh i ostavite kratko da se ocijedi. Sameljite povrće pomoću ručnog aparata za mljevenje mesa.
Povrće prebacite u veliki plitki lonac i stavite na srednje jaku vatru. Dodajte ulje i kuhajte 3-4 sata uz povremeno miješanje. Ajvar je gotov kad je gust. Najlakše je provjeriti je li ajvar gotov prelaskom drvenom žlicom po dnu lonca, nakon toga se treba stvoriti put od žlice, tj. vidjeti dno lonca.
Dodajte sitno nasjeckan feferon, protisnut češnjak, sol i papar. Kuhajte kratko.
Dok se ajvar kuha zagrijte staklenke u pećnici na 50 stupnjeva oko 10 minuta.
Kad je ajvar gotov maknite ga s vatre i još vrućeg ga stavljajte u zagrijane staklenke. Kad napunite staklenku promiješajte je čistom kuhačom kako bi oslobodili mjehuriće zraka koje mogu uzrokovati kvarenje. Zatvorite staklenke i ostavite ih da se potpuno ohlade prije pospremanja u smočnicu.