Ajvar

Vrijeme pripremePriprema
1h 40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
4h 20min
Ukupno vrijemeUkupno
6h
KompliciranostTežina
Cijena
Ajvar by Shutterstock Shutterstock

Za dobar ajvar trebate dobar recept, kvalitetne namirnice i vrijeme. Za ovo prvo pobrinuli smo se mi, a vama ostaje da nabavite domaće namirnice i zasučete rukave.

Sastojci

Broj porcija
70
5 kgcrvene rog paprike
1 kgpatlidžana
1 dclocta, za kuhanje povrća
2ljuta feferona, nasjeckana
4 češnja češnjaka, protisnuta
7 dclulja
3 žlicesoli
2 žličicemljevenog papra

Priprema

1 Skuhajte povrće 

Zagrijte veliki lonac s 4 litre vode i 1 litrom octa. Prepolovite i očistite papriku od koštica. Patlidžane ogulite i narežite na kolutiće debljine 1 cm. Povrće kuhajte u turama - ubacite prvo papriku i kuhajte je oko 1 minute. Isto tako kuhajte i patlidžane. 


2 Sameljite povrće

Kuhano povrće vadite na pleh i ostavite kratko da se ocijedi. Sameljite povrće pomoću ručnog aparata za mljevenje mesa. 


3 Kuhajte ajvar

Povrće prebacite u veliki plitki lonac i stavite na srednje jaku vatru. Dodajte ulje i kuhajte 3-4 sata uz povremeno miješanje. Ajvar je gotov kad je gust. Najlakše je provjeriti je li ajvar gotov prelaskom drvenom žlicom po dnu lonca, nakon toga se treba stvoriti put od žlice, tj. vidjeti dno lonca. 


4 Začinite ajvar

Dodajte sitno nasjeckan feferon, protisnut češnjak, sol i papar. Kuhajte kratko. 


5 Pripremite staklenke

Dok se ajvar kuha zagrijte staklenke u pećnici na 50 stupnjeva oko 10 minuta.


6 Punite staklenke

Kad je ajvar gotov maknite ga s vatre i još vrućeg ga stavljajte u zagrijane staklenke. Kad napunite staklenku promiješajte je čistom kuhačom kako bi oslobodili mjehuriće zraka koje mogu uzrokovati kvarenje. Zatvorite staklenke i ostavite ih da se potpuno ohlade prije pospremanja u smočnicu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.