Domaća šalša od pomidora

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaća šalša od pomidora by Shutterstock Shutterstock

Ovo je osnovni recept za šalšu koji se kuha kada je sezona domaćih rajčica na vrhuncu.

Sastojci

Broj porcija
8
2 kgvećih zrelih rajčica
4 žlicemaslinovog ulja
4 režnjačešnjaka
1lovorov list
bosiljak
sol

Priprema

1Ogulite kožicu s rajčica

Cijele rajčice prelijte vrelom vodom i na svakoj napravite rez šiljastim nožem. Kožicu ćete lako skinuti pomoću noža ili prstima. Oguljene rajčice sitno nasjeckajte i ocijedite. 


2Stavite dinstati luk

U loncu u kojem ćete kuhati rajčice, zagrijte maslinovo ulje i na njega bacite sitno nasjeckani luk. Kad se luk opusti i postane staklast, dodajte češnjak pa nakon 30 sekundi nasjeckane rajčice.


3Kuhajte na laganoj vatri do željene gustoće

Dobro izmiješajte, dodajte dva prstohvata soli i lovorov list i kuhajte na laganoj vatri. Povremeno promiješajte ili protresite lonac kako ne bi zagorilo. Šalša je gotova kad većina tekućine ispari, otprilike sat i pol vremena.


3Dodatno začinite prije posluživanja

Prije posluživanja zalijte s još malo maslinova ulja i pospite svježim bosiljkom. Po želji dodajte mljevene ljute paprike ako volite pikantnije umake.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.