Zagrijte pećnicu na 180 °C
Ogulite patlidžane i izrežite ih na šnite debljine 2 centimetra. Pleh u kojem ćete ih peći tanko premažite uljem. Patlidžane pecite 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva.
U loncu pomiješajte ocat, vodu, polovinu ulja, češnjak, luk i papar. Zakuhajte. Paprike očistite od sjemenki i prerežite popola. Kuhajte u tekućini oko 10 minuta.
Kuhanu paprike izvadite i premjestite u cjedilo. Ostavite ih da se cijede 1-2 sata.
Patlidžane izvadite iz pećnice i smanjite temperaturu na 60 stupnjeva.
Ocijeđene paprike i pečeni patlidžan naizmjence meljite na mašini za mljevenje mesa.
U velikom loncu s debelim dnom na srednje jakoj vatri zagrijte polovinu ulja. Na zagrijano ulje postupno dodajte mljevene paprike i patlidžan i pržite neprekidno miješajući.
Dok se ajvar ukuhava ulje će isplivati na površinu. Na pola kuhanja to ulje pokupite, dodajte natrag u ajvar i sve posolite.
Okusi se ukuhavanjem koncentriraju i slažu u slojevima, jer ćete u jednoj turi vjerojatno kuhati kilogram do dva paprike i patlidžana, što je najbolja metoda. Želite dobiti balansiranu gotovu smjesu u kojoj nijedan okus ne preuzima ostale i u kojoj dominiraju slatki okusi zrelih paprika i patlidžana.
Gotovi ajvar probajte, dodajte još začina ako je potrebno i kuhajte još pola sata.
U veliki lonac stavite staklenke, prelijte ih vodom i zakuhajte. Staklenke sterilizirajte 10 do 15 minuta na temperaturi od 80 stupnjeva.
Napunite ajvar u staklenke, poklopite i dobro zavrnite poklopce. Okrenite staklenke tako da poklopci budu na dnu, složite ih u pleh i stavite u pećnicu na pasterizaciju na 60 °C
Pasterizirane staklenke pustite da se hlade postupno