Ajvar Marija Čepeka

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
4h
Ukupno vrijemeUkupno
8h
KompliciranostTežina
Cijena
Ajvar Marija Čepeka by Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Hvaljeni recept za domaći ajvar chefa Marija Čepeka.

Sastojci

Broj porcija
160
10 kgcrvene rog paprike
5 kgpatlidžana
2 glaviceluka
5 režnjevačešnjaka
1 locta
3 lvode
2 lsuncokretovog ulja
10 zrnapapra

Priprema

1Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 °C


2Ispecite patlidžane

Ogulite patlidžane i izrežite ih na šnite debljine 2 centimetra. Pleh u kojem ćete ih peći tanko premažite uljem. Patlidžane pecite 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva.


3Skuhajte paprike

U loncu pomiješajte ocat, vodu, polovinu ulja, češnjak, luk i papar. Zakuhajte. Paprike očistite od sjemenki i prerežite popola. Kuhajte u tekućini oko 10 minuta.


4Ocijedite kuhane paprike

Kuhanu paprike izvadite i premjestite u cjedilo. Ostavite ih da se cijede 1-2 sata.


5Smanjite pećnicu na 60 °C

Patlidžane izvadite iz pećnice i smanjite temperaturu na 60 stupnjeva.


6Sameljite papriku i patlidžan.

Ocijeđene paprike i pečeni patlidžan naizmjence meljite na mašini za mljevenje mesa.


7Zagrijte ulje u velikom loncu

U velikom loncu s debelim dnom na srednje jakoj vatri zagrijte polovinu ulja. Na zagrijano ulje postupno dodajte mljevene paprike i patlidžan i pržite neprekidno miješajući.


8Ukuhavajte ajvar 2 do 3 sata.

Dok se ajvar ukuhava ulje će isplivati na površinu. Na pola kuhanja to ulje pokupite, dodajte natrag u ajvar i sve posolite.


9Pazite da ne prezačinite ajvar

Okusi se ukuhavanjem koncentriraju i slažu u slojevima, jer ćete u jednoj turi vjerojatno kuhati kilogram do dva paprike i patlidžana, što je najbolja metoda. Želite dobiti balansiranu gotovu smjesu u kojoj nijedan okus ne preuzima ostale i u kojoj dominiraju slatki okusi zrelih paprika i patlidžana.


10Kuhajte još pola sata.

Gotovi ajvar probajte, dodajte još začina ako je potrebno i kuhajte još pola sata.


11Sterilizirajte staklenke

U veliki lonac stavite staklenke, prelijte ih vodom i zakuhajte. Staklenke sterilizirajte 10 do 15 minuta na temperaturi od 80 stupnjeva.


12Pasterizirajte staklenke s ajvarom u pećnici

Napunite ajvar u staklenke, poklopite i dobro zavrnite poklopce. Okrenite staklenke tako da poklopci budu na dnu, složite ih u pleh i stavite u pećnicu na pasterizaciju na 60 °C


13Pustite staklenke da se ohlade

Pasterizirane staklenke pustite da se hlade postupno