Domaći ajvar

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći ajvar by Shutterstock Shutterstock
Domaći ajvar

Pečenje paprika i patlidžana na roštilju daje ovom slatko ljutom umaku ugodnu aromu dima.

Sastojci

Broj porcija
6
6velikih rog paprika
1patliđan, srednje veličine
5 režnjevačešnjaka
60 mlulja
1 žlicavinskog octa
1 žličicasoli
svježe mljeveni papar

Priprema

1Zagrijte roštilj na srednju temperaturu

Zagrijte roštilj na temperaturu od oko 200°C i lagano nauljite rešetke. Paprike stavite na roštilj i pecite dok ne pocrne, oko 10-15 minuta.


2Premjestite paprike u zdjelu

Prebacite paprike u veliku zdjelu, pokrijte ih plastičnom folijom i ostavite da odstoje dok se dovoljno ne ohlade, oko 20 minuta. Uklonite pougljenjenu kožicu, sjemenke i jezgru s paprika.


3Ispecite patlidžane

Dok se paprike hlade, probušite koru patlidžana vilicom po cijeloj površini. Stavite patlidžan na roštilj, i pecite dok kora ne potamni i ne nabora se, a patlidžan ne postane ravnomjerno mekan kada ga pritisnete. Sve skupa oko 30 minuta uz povremeno okretanje.


4Izdubite patlidžane

Uklonite patlidžan s roštilja i ostavite ga da odstoji dok se dovoljno ne ohladi, oko 10 minuta. Odrežite vrh patlidžana i razrežite ga po dužini. Žlicom izdubite meso i odbaciti kožu.


5Pasirajte paprike, patlidžane i češnjak

Meso paprike, patlidžana i češnjak stavite u procesor hrane opremljen čeličnom oštricom. Pasirajte dok ne dobijete grubu smjesu, zatimd odajte ulje, ocat i sol te nastavite s pasiranjem dok se svi sastojci nisu dobro sjedinili.


6Premjestite smjesu u lonac

Premjestite dobivenu smjesu u lonac odgovarajuće veličine. Pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri, zatim smanjite vatru i kuhajte 30 minuta uz povremeno miješanje. Maknite s vatre i začinite solju i paprom po ukusu. Pustite da se ajvar ohladi na sobnu temperaturu, a zatim upotrijebite odmah ili prebacite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u hladnjaku oko 7 dana.



Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.