Zagrijte roštilj na temperaturu od oko 200°C i lagano nauljite rešetke. Paprike stavite na roštilj i pecite dok ne pocrne, oko 10-15 minuta.
Prebacite paprike u veliku zdjelu, pokrijte ih plastičnom folijom i ostavite da odstoje dok se dovoljno ne ohlade, oko 20 minuta. Uklonite pougljenjenu kožicu, sjemenke i jezgru s paprika.
Dok se paprike hlade, probušite koru patlidžana vilicom po cijeloj površini. Stavite patlidžan na roštilj, i pecite dok kora ne potamni i ne nabora se, a patlidžan ne postane ravnomjerno mekan kada ga pritisnete. Sve skupa oko 30 minuta uz povremeno okretanje.
Uklonite patlidžan s roštilja i ostavite ga da odstoji dok se dovoljno ne ohladi, oko 10 minuta. Odrežite vrh patlidžana i razrežite ga po dužini. Žlicom izdubite meso i odbaciti kožu.
Meso paprike, patlidžana i češnjak stavite u procesor hrane opremljen čeličnom oštricom. Pasirajte dok ne dobijete grubu smjesu, zatimd odajte ulje, ocat i sol te nastavite s pasiranjem dok se svi sastojci nisu dobro sjedinili.
Premjestite dobivenu smjesu u lonac odgovarajuće veličine. Pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri, zatim smanjite vatru i kuhajte 30 minuta uz povremeno miješanje. Maknite s vatre i začinite solju i paprom po ukusu. Pustite da se ajvar ohladi na sobnu temperaturu, a zatim upotrijebite odmah ili prebacite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u hladnjaku oko 7 dana.