Pečeni patlidžani preliveni tahinijem

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Pečeni patlidžani preliveni tahinijem by Shutterstock Shutterstock
Pečeni patlidžani preliveni tahinijem by Shutterstock Shutterstock

Ključna stvar kod kupovine patlidžana je njegova svježina. Odaberite lagane, srednje velike primjerke koji sadrže manje sjemenki jer one uzrokuju gorčinu patlidžana. Vanjska kora treba biti sjajna i čvrsta, bez oštećenja, smeđih mrlja ili rupica i pripremite ih u pećnici.

Sastojci

Broj porcija
3

Preljev

130 ggrčkog jogurta
75 gtahinija
3 žlicemaslinovog ulja
1 češanjčešnjaka
sok pola limuna
sol, papar

Dodatno po želji

2 žliceočišćenog nara
svježa metvica ili peršin

Priprema

1Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.


2Pripremite patlidžane i stavite ih peći

Patlidžane prerežite na pola, premažite sa svih strana maslinovim uljem, posolite i popaprite pa stavite na lim za pečenje.

Pecite ih 20-30 minuta s prerezanom stranom prema gore.


3Napravite preljev

U blenderu izmiksajte jogurt, tahini, češnjak, maslinovo ulje i limunov sok.

Po potrebi dodajte malo vode.


4Poslužite tople ili hladne

Ohlađene ili tople patlidžane prelijte pripremljenim preljevom , posipajte narom i nasjeckanim listićima metvice ili peršina.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.