Patlidžane ogulite, očistite, narežite na ploške, a zatim na tanke i dugačke trakice. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri te ubacite narezane patlidžane. Kratko ih popržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih i stavite na papir za pečenje kako bi se upio višak masnoće.
U posudu stavite sir, bosiljak, 2 žlice maslinovog ulja, češnjak te začinite sa soli i paprom. Pomoću štapnog miksera izmiksajte sastojke kako bi dobili glatki i gusti umak.
U zakuhalu vodu stavite špagete te kuhajte prema uputama na pakiranju, a prije nego što ju ocijedite, sačuvajte otprilike 250 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala.
U veću tavu na srednje jaku vatru stavite preostale 2 žlice maslinovog ulja te dodajte kuhane špagete. Umiješajte umak od sira i po potrebi dodajte vode od tjestenine da malo razrijedite umak. Umiješajte patlidžane i parmezan. Sve dobro promiješajte i sklonite s vatre.
Poslužite s još malo parmezana po želji.