Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pržite dok ne počne poprimati zlatnu boju i mirisati, oko 1 minutu.
Umiješajte pasiranu rajčicu, vodu i sol. Pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri. Kad provrije, smanjite vatru na laganu i održavajte toplim.
Ulijte maslinovo ulje u veliku neprijanjajuću tavu na srednje jakoj vatri, začinite pahuljicama čilija i zagrijavajte dok pahuljice ne počnu cvrčati, oko 1 minutu.
U tavu dodajte sirove špagete i miješajte dok se dobro ne prekriju čili uljem.
Ulijte oko 3 šalice umaka od rajčice i pomoću hvataljki pomičite tjesteninu s jedne strane na drugu kako biste ravnomjerno rasporedili umak.
Kuhajte, povremeno okrećući špagete koje su sve okrenute u istom smjeru, s jedne na drugu stranu hvataljkama, dok tjestenina ne upije većinu umaka, a špageti se počnu pržiti u tavi.
Špagete preokrenite hvataljkama i ravnomjerno rasporedite po tavi.
Nastavite kuhati dok tjestenina ne počne rumeniti, pa čak i lagano ugljeniti.
Dodajte još oko 2 šalice umaka od rajčice i ponovite cijeli postupak.
Nastavite kuhati dok špageti ne budu zapečeni koliko želite i kuhani do željene spremnosti.
Ukoliko želite sočniju verziju ovog jela, još umaka možete dodati na kraju cijelog procesa, ali se ovo jelo tradicionalno poslužuje relativno suho.
Poslužite posuto svježim peršinom, uz malo maslinovog ulja i još čili pahuljica po želji.