Stavite kuhati vodu te u velikoj tavi na srednje jakoj vatri popržite luk na 3 velike žlice maslinova ulja. Ako je potrebno smanjite vatru da vam luk ne zagori.
Dodajte tikvice, začinite soli i paprom (nemojte škrtariti) te nastavite pirjati oko 10 minuta povremeno miješajući dok tikvice poprilično ne omekšaju.
U međuvremenu napravite pastu od češnjaka, bosiljka i malo soli. Umiješajte 3 velike žlice maslinova ulja.
Posolite vodu i stavite tjesteninu. Kuhajte prema uputama na pakiranju, ali pobrinite se ipak da tjestenina bude al dente (tako da bude tvrđa, a kuhana). Procijedite tjesteninu, ali ostavite dio vode od kuhanja (oko 120 ml).
Skuhanu tjesteninu dodajte tikvicama u tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte dio vode od kuhanje, ricottu, mascarpone, mljevenu papriku i limunovu koricu.
Miješajte da se sve rasporedi. Jelo probajte te dodajte začine po potrebi. Kuhajte još jednu minutu. Smjesa bi trebala biti kremasta, a ako je potrebno, dodajte još malo vode od kuhanja.
Dodajte pastu od bosiljka i pola naribanog sira brzo miješajući da se sve sjedini. Izgrabite tjesteninu u tople tanjure za juhu i posipajte s još sira. Poslužite odmah.
(po porciji)