Lazanje s tikvicama i sirom

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Lazanje s tikvicama i sirom by Shutterstock Shutterstock

Ovdje je recept za lagane, ljetne lazanje s tikvicama i sirom koje morate probati sada kada je sezona tikvica u punom jeku. Budući da u njih ne ide meso, pogodne su i za vegetarijance.

Sastojci

Broj porcija
4

Lazanje

250 glistova za lazanje
2srednje tikvice
300 gricotta sira
200 gmozzarelle
50 gribanog parmezana
maslinovo ulje
sol
papar
svježi bosiljak

Bešamel

50 gmaslaca
2 žlicebrašna
500 mlmlijeka
1 prstohvatmuškatnog oraščića
sol
papar

Priprema

1 Napravite bešamel

U loncu otopite maslac, dodajte brašno i miješajte minutu-dvije. Polako ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući da ne ostanu grudice.


Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Kuhajte na laganoj vatri 5–7 minuta, dok se umak ne zgusne.


2 Pripremite tikvice

Tikvice narežite po dužini na tanke ploške. Premažite ih s malo maslinovog ulja, posolite i kratko pecite na tavi 2–3 minute po strani, samo da omekšaju.


3 Složite lazanje

U vatrostalnu posudu stavite malo bešamela na dno. Složite red listova za lazanje, zatim red tikvica, pa žlicom rasporedite dio ricotte i malo bešamela, pospite mozzarellom i po želji dodajte nekoliko listića bosiljka.


Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završite s bešamelom i pospite parmezanom.


4 Ispecite

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35–40 minuta, dok lazanje ne poprime zlatnu boju. Ostavite da odmori 10-ak minuta prije rezanja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.