U loncu otopite maslac, dodajte brašno i miješajte minutu-dvije. Polako ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući da ne ostanu grudice.
Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Kuhajte na laganoj vatri 5–7 minuta, dok se umak ne zgusne.
Tikvice narežite po dužini na tanke ploške. Premažite ih s malo maslinovog ulja, posolite i kratko pecite na tavi 2–3 minute po strani, samo da omekšaju.
U vatrostalnu posudu stavite malo bešamela na dno. Složite red listova za lazanje, zatim red tikvica, pa žlicom rasporedite dio ricotte i malo bešamela, pospite mozzarellom i po želji dodajte nekoliko listića bosiljka.
Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završite s bešamelom i pospite parmezanom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35–40 minuta, dok lazanje ne poprime zlatnu boju. Ostavite da odmori 10-ak minuta prije rezanja.