Musaka od plavih patlidžana

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Musaka od plavih patlidžana by Shutterstock Shutterstock
Musaka od plavih patlidžana by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalno jelo istočnog Mediterana, Grčke i Turske odavno se udomaćilo kod nas. Poslužite je kao toplo predjelo ili glavno jelo.

Sastojci

Broj porcija
4
350 gmljevenog mesa
1žumanjak
250 mlmlijeka
2 žlicebrašna
2 žlicemaslaca
sol, papar
peršinov list

Priprema

1Pripremite patlidžane

Patlidžane operite, narežite na kolutove, posolite i ostavite da odstoje 30 minuta.


2Popržite patlidžane

Nakon što su patlidžani odstajali, ocijedite ih, posušite i prepržite na vrućem ulju. Pržene izvadite iz tave.


3Dodajte luk

Luk očistite, nasjeckajte i dodajte u tavu u kojoj ste pržili patlidžane. Pržite luk dok ne postane staklast.


4Dodajte mljeveno meso

U tavu dodajte mljeveno meso, na kockice narezanu rajčicu, začinite po želji i pirjajte 20 minuta.


5Izradite bešamel umak

Od mlijeka oduzmite manji dio, u njemu izmiješajte brašno i prstohvat soli. Veći dio mlijeka zavrijte, dodajte umućeno brašno i maslac, kuhajte nekoliko minuta pazeći da ne ostanu grudice. Kada se bešamel počeo zgušnjavati dodajte žumanjak i nasjeckani list peršina. Dobro promiješajte.


6Složite musaku

U namašćenu posudu za pečenje stavite sloj patlidžana, zatim pripremljeno meso, pa patlidžane. Nastavite slagati dok ne potrošite sve sastojke. Musaku prelijte pripremljenim umakom.


7Stavite peći

Musaku pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.