Patlidžane operite, narežite na kolutove, posolite i ostavite da odstoje 30 minuta.
Nakon što su patlidžani odstajali, ocijedite ih, posušite i prepržite na vrućem ulju. Pržene izvadite iz tave.
Luk očistite, nasjeckajte i dodajte u tavu u kojoj ste pržili patlidžane. Pržite luk dok ne postane staklast.
U tavu dodajte mljeveno meso, na kockice narezanu rajčicu, začinite po želji i pirjajte 20 minuta.
Od mlijeka oduzmite manji dio, u njemu izmiješajte brašno i prstohvat soli. Veći dio mlijeka zavrijte, dodajte umućeno brašno i maslac, kuhajte nekoliko minuta pazeći da ne ostanu grudice. Kada se bešamel počeo zgušnjavati dodajte žumanjak i nasjeckani list peršina. Dobro promiješajte.
U namašćenu posudu za pečenje stavite sloj patlidžana, zatim pripremljeno meso, pa patlidžane. Nastavite slagati dok ne potrošite sve sastojke. Musaku prelijte pripremljenim umakom.
Musaku pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta.