Turska kuhinja

Turska kuhinja je savršen spoj Mediterana, Azije i Bliskog istoka. Za vrijeme Otomanskog carstva proširila se Europom i donijela nam specijalitete poput bureka, sarme i baklave.

Turska kuhinja
Burek sa sirom
(22)
1h

Burek, tvrde naši susjedi iz Bosne, može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. No burek je originalno iz Turske, a tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen topli uz čašu hladnog jogurta.

Super brzi humus
(12)
10min

Za ovaj super brzi humus nije potrebno namakati ni kuhati slanutak. Trebat će vam jedna konzerva slanutka, tahini i začini, te multipraktik kako bi usitnili sve sastojke i dobili namaz.

Baklava
(11)
1h 20min

Iako je baklava prava kalorijska bomba, teško joj je odoljeti. Ako ste se zaželjeli ove slastice, u nastavku donosimo recept za pripremu one tradicionalne varijante.

Japrak
(6)
1h 5min

Sarma je jelo izvorno iz Turske koje se priprema na brojne načine, a jedan od njih je i japrak koji se najčešće priprema s listom vinove loze.

Sogan dolma
(14)
1h 40min

Sogan dolma jelo je koje potječe iz Turske, ali se već odavno smatra neizostavnim dijelom bosanske kuhinje.

Sarma
(11)
2h 50min

Kakvi bi bili zimski mjeseci bez sarme? Sarma je jelo od miješanog mljevenog mesa i riže umotane u list kiselog kupusa ili vinove loze. Ostatak kiselog kupusa potrebno je narezati i poslagati na dno lonca, na njega staviti sarmu i dodati komade pancete. Na kraju zalijete vodom ili temeljcem, dodate začine i krčkate na laganoj vatri.

Turski tanki kruh
(11)
4h

Ove domaće lepinje koje odlično idu uz ćevape ili roštilj u Turskoj se obično peku na otvorenom, ali priprema jednako dobro funkcionira i na štednjaku. Najbolje ga je servirati dok je topao.

Bosanske ružice
(11)
1h 10min

Ovo je tradicionalni recept za sočne bosanske ružice s orasima. Ako želite napraviti nešto slično baklavi, ružice su ipak jednostavniji izbor, a opet vrlo fine.

Domaća tahan halva
(3)
30min

Poznat slatkiš iz turske kuhinje.

Baklava tart s medom
(8)
1h 40min

Ako volite klasičnu baklavu onda ćete voljeti i ovaj baklava tart! Kombinacija hrskavog tijesta, punjenja od pistacije, lješnjaka i cimeta prelivenog preljevom od naranče i meda čini uistinu posebnu poslasticu.

Sultan kebab
(10)
1h 20min

Ako volite tursku kuhinju predlažemo vam da isprobate ovaj ukusan recept! Sultan kebab s piletinom i povrćem oduševit će sve koji ga odluče napraviti!

Doner kebab
(11)
1h 10min

Napravite svoju verziju jednog od favorita u fast food kuhinja, ubacite mu dodatke i umake po vašem ukusu te servirajte u zagrijanoj lepinji.

Basbousa
(19)
35min

Sočni arapski kolač od griza i kokosa, jednostavan je za napraviti i potrebna vam je samo jedna zdjela za miješanje i jedna šalica za mjeriti namirnice.

Burek s mesom
(11)
1h

Ima li uopće netko da ne voli ukusan i hrskav burek s mesom? Index Recepti donose vam recept za odličan burek s mesom. Ispekli smo ga i sami testirali. Sjajan je, stvarno.

Lahmacun – Turska pizza
(10)
3h 5min

Lahmancun se priprema tako da kuglicu tijesta tanko razvaljate u krug te namažete tankim slojem mljevenog mesa i začina, a zatim kratko pečete u vrućoj pećnici. Ovo tursko jelo popularno je i u Armeniji, Cipru, Iraku, Izraelu, Libanonu i Siriji.

Humus
(10)
2h

Humus je tradicionalno jelo Bliskog istoka koje se najčešće konzumira za doručak, ali često se poslužuje kao i predjelo. Glavni sastojci su slanutak, tahini tj. pasta od sezama, češnjak i limunov sok, a savršeno se slaže s toplim pogačama ili pita kruhom.

Paša Lokum
(10)
35min

Paša lokum ili u prijevodu sultanova slatka sarma, turski je specijalitet s kokosom. Riječ je o laganom i kremastom kolaču za koji vam neće biti potrebna pećnica.

Falafel burgeri
(10)
20min

Ovi burgeri su zdravi, a zasitni. Idealni su za one koji bi pojeli „nešto konkretno“, ali i pazili na kalorije.

Baklava cheesecake
(12)
1h 15min

Baklava cheesecake sastoji se od hrskavih kora, pistacija i oraha, krem sira i meda. Priprema je vrlo jednostavna.

Izmir bombası
38min

İzmir bombası, kao što i sam naziv govori, potiče iz Turskog grada Izmira. Ovaj kolač se pravio od davnina i bio je poznat pod imenom čokoladni kolačići ali u zadnjih 10.ak godina i pojavom društvenih mreža, ova slastica je dobila ime Izmir bombasi i postala najtraženija, kako u samom gradu (Izmiru) tako i širom Turske. Čine je tanki sloj prhkog tijesta i tečni krem. Krem može biti od čokolade ili od nekih orašastih plodova, ali najzastupljeniji je krem od lješnjaka tj. nugat. Priprema ove slastice na prvi pogled čini se jako zahtjevnom zbog tankoće tijesta ali u suštini je vrlo vrlo jednostavno.

Index kuhinja

Idemo po dućanima. Kolumbo izazvao hrpu reakcija: "Nekad je bio luksuz"

Idemo po dućanima. Kolumbo izazvao hrpu reakcija: "Nekad je bio luksuz"

NA INDEX RECEPTIMA nastavljamo svakodnevno ići po dućanima u potrazi za novim, zanimljivim i neobičnim proizvodima.
Imamo recepte za hit deserte iz najstarije zagrebačke slastičarnice

Imamo recepte za hit deserte iz najstarije zagrebačke slastičarnice

NAJSTARIJA zagrebačka slastičarnica, Orijent, ima top kolače, a mi imamo recepte za njihova dva hit proizvoda.
Burek po ovom receptu ispast će vam bolji od onog iz pekare

Burek po ovom receptu ispast će vam bolji od onog iz pekare

SLANI recepti s gotovim korama za pite koji su gotovi u tren oka i nenormalno fini.