Turska kuhinja je savršen spoj Mediterana, Azije i Bliskog istoka. Za vrijeme Otomanskog carstva proširila se Europom i donijela nam specijalitete poput bureka, sarme i baklave.
Burek, tvrde naši susjedi iz Bosne, može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. No burek je originalno iz Turske, a tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen topli uz čašu hladnog jogurta.
Sarma je jelo izvorno iz Turske koje se priprema na brojne načine, a jedan od njih je i japrak koji se najčešće priprema s listom vinove loze.
Ljubitelji baklave i kokosa oduševit će se ovom sočnom slasticom.Ako uspijete izdržati, jedite je drugi dan, kada je dobro ohlađena i prožeta slatkim sirupom.
Ovu ukusnu juhu od krumpira i jogurta možete pripremiti u manje od pola sata, a ako volite juhe ova bi vam mogla postati omiljena.
Sogan dolma jelo je koje potječe iz Turske, ali se već odavno smatra neizostavnim dijelom bosanske kuhinje.
Ovo je klasični recept za patlidžane punjene mljevenim mesom i rajčicom – u Turskoj je ovo jelo poznato pod nazivom Kerniyarik. Recept možete prilagoditi sebi, dodati u smjesu povrće koje volite – papriku, tikvicu... Ako volite sir, naribajte ga po napunjenim lađicama. Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebat će vam oko sat vremena.
Ove domaće lepinje koje odlično idu uz ćevape ili roštilj u Turskoj se obično peku na otvorenom, ali priprema jednako dobro funkcionira i na štednjaku. Najbolje ga je servirati dok je topao.
Kakvi bi bili zimski mjeseci bez sarme? Sarma je jelo od miješanog mljevenog mesa i riže umotane u list kiselog kupusa ili vinove loze. Ostatak kiselog kupusa potrebno je narezati i poslagati na dno lonca, na njega staviti sarmu i dodati komade pancete. Na kraju zalijete vodom ili temeljcem, dodate začine i krčkate na laganoj vatri.
Jednostavne lepinje ili turske pogačice izvrsne su kao pecivo za doručak, a slažu se i sa svim mogućim slanim i slatkim namazima, posebno sa svježim sirom i vrhnjem. Naravno, neizostavne su uz ćevape.
Ako volite klasičnu baklavu onda ćete voljeti i ovaj baklava tart! Kombinacija hrskavog tijesta, punjenja od pistacije, lješnjaka i cimeta prelivenog preljevom od naranče i meda čini uistinu posebnu poslasticu.
Ako volite tursku kuhinju predlažemo vam da isprobate ovaj ukusan recept! Sultan kebab s piletinom i povrćem oduševit će sve koji ga odluče napraviti!
Lažna baklava iziskuje puno manje posla od one prave, ali je vrlo ukusna i nije preslatka.
Napravite svoju verziju jednog od favorita u fast food kuhinja, ubacite mu dodatke i umake po vašem ukusu te servirajte u zagrijanoj lepinji.
Ovo je tradicionalni recept za sočne bosanske ružice s orasima. Ako želite napraviti nešto slično baklavi, ružice su ipak jednostavniji izbor, a opet vrlo fine.
Tradicionalno jelo istočnog Mediterana, Grčke i Turske odavno se udomaćilo kod nas. Poslužite je kao toplo predjelo ili glavno jelo.