Turska kuhinja

Turska kuhinja je savršen spoj Mediterana, Azije i Bliskog istoka. Za vrijeme Otomanskog carstva proširila se Europom i donijela nam specijalitete poput bureka, sarme i baklave.

Turska kuhinja
Burek sa sirom
(29)
1h

Burek, tvrde naši susjedi iz Bosne, može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. No burek je originalno iz Turske, a tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen topli uz čašu hladnog jogurta.

Baklava s kokosom
(5)
1h 15min

Ljubitelji baklave i kokosa oduševit će se ovom sočnom slasticom.Ako uspijete izdržati, jedite je drugi dan, kada je dobro ohlađena i prožeta slatkim sirupom.

Turski simit
(5)
2h 50min

Simit, poznat i kao dževrek u nekim dijelovima Turske i Balkana, prvi je puta zamirisao u kuhinjama Osmanskog carstva još početkom 16. stoljeća. Tradicionalno se poslužuje za doručak uz sir, krastavce i rajčice, a može se kombinirati i s različitim namazima.

Turska juha od krumpira
30min

Ovu ukusnu juhu od krumpira i jogurta možete pripremiti u manje od pola sata, a ako volite juhe ova bi vam mogla postati omiljena.

Sogan dolma
(14)
1h 40min

Sogan dolma jelo je koje potječe iz Turske, ali se već odavno smatra neizostavnim dijelom bosanske kuhinje.

Patlidžani punjeni mljevenim mesom
(14)
1h

Ovo je klasični recept za patlidžane punjene mljevenim mesom i rajčicom – u Turskoj je ovo jelo poznato pod nazivom Kerniyarik. Recept možete prilagoditi sebi, dodati u smjesu povrće koje volite – papriku, tikvicu... Ako volite sir, naribajte ga po napunjenim lađicama. Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebat će vam oko sat vremena.

Musaka od krumpira i mljevenog mesa
(6)
1h 30min

Jesen je godišnje doba kada naše tijelo zahtijeva toplu i kaloričnu hranu, a musaka od krumpira i mljevenog mesa je idealno jelo koje obožavamo svi...

Turski tanki kruh
(11)
4h

Ove domaće lepinje koje odlično idu uz ćevape ili roštilj u Turskoj se obično peku na otvorenom, ali priprema jednako dobro funkcionira i na štednjaku. Najbolje ga je servirati dok je topao.

Sarma
(11)
2h 50min

Kakvi bi bili zimski mjeseci bez sarme? Sarma je jelo od miješanog mljevenog mesa i riže umotane u list kiselog kupusa ili vinove loze. Ostatak kiselog kupusa potrebno je narezati i poslagati na dno lonca, na njega staviti sarmu i dodati komade pancete. Na kraju zalijete vodom ili temeljcem, dodate začine i krčkate na laganoj vatri.

Lokum
(5)
1h 50min

Lokum je recept turske kuhinje rasprostranjen u svim zemljama u kojima je vladalo Osmansko carstvo, a vjeruje se da njegova receptura postoji još od kasnih 1700.-ih.

Kraljica baklava
(5)
1h 20min

Ovdje prestaje potraga za savršenom baklavom, jer kada je probate shvatit ćete da je to upravo ova. Jednom riječju savršena!

Sarma
(5)
2h

Sarma je kraljica zimske prehrane, a što se više podgrijava to je bolja.

Baklava s orasima i čokoladom
(5)
1h 32min

Orasi + čokolada + domaće čokoladne kore + agda = bombastična baklava❤️

Domaća tahan halva
30min

Poznat slatkiš iz turske kuhinje.

Tulumbe
1h 15min

Za ove zanimljive kolače koji se prže u ulju trebat ćete slastičarsku špricu kako biste dobili prepoznatljivi rebrasti oblik.

Lepinje
(11)
2h 20min

Jednostavne lepinje ili turske pogačice izvrsne su kao pecivo za doručak, a slažu se i sa svim mogućim slanim i slatkim namazima, posebno sa svježim sirom i vrhnjem. Naravno, neizostavne su uz ćevape.

Gozleme
(7)
35min

Gozleme su turske pogače koje se najčešće pune kombinacijom špinata i feta sira ili nadjevom od dobro začinjena mljevena mesa. Peku se na tavi ili na roštilju.

Baklava tart s medom
(8)
1h 40min

Ako volite klasičnu baklavu onda ćete voljeti i ovaj baklava tart! Kombinacija hrskavog tijesta, punjenja od pistacije, lješnjaka i cimeta prelivenog preljevom od naranče i meda čini uistinu posebnu poslasticu.

Sultan kebab
(10)
1h 20min

Ako volite tursku kuhinju predlažemo vam da isprobate ovaj ukusan recept! Sultan kebab s piletinom i povrćem oduševit će sve koji ga odluče napraviti!

Lažna baklava
(9)
1h 15min

Lažna baklava iziskuje puno manje posla od one prave, ali je vrlo ukusna i nije preslatka.

Index kuhinja

Jeste li čuli za turski "ludi med", zbog kojeg možete završiti u bolnici?

Jeste li čuli za turski "ludi med", zbog kojeg možete završiti u bolnici?

DELI BAL ili "ludi med" proizvodi se na samo dva mjesta na svijetu, u crnomorskoj regiji u Turskoj te nepalskoj regiji Hindukuš. Mnogi ne preporučuju njegovu konzumaciju jer nije bezopasan.
U petak kreće blagdansko izdanje PLACe marketa na Dolcu, imamo detalje

U petak kreće blagdansko izdanje PLACe marketa na Dolcu, imamo detalje

PLACe market, poznati street food događaj u Hrvatskoj, vraća se u svom blagdanskom izdanju koje će se održati dva petka zaredom, 6. i 13. prosinca, na zagrebačkom Dolcu. Od 18 sati pa sve do ponoći posjetitelji će moći uživati u vrhunskim specijalitetima, glazbi i atmosferi, a osim stalnih sudionika predstavit će se i drugi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom Dubravkin put.
Obje slastice su iz Italije, no znate li po čemu se razlikuju pandoro i panettone?

Obje slastice su iz Italije, no znate li po čemu se razlikuju pandoro i panettone?

KADA STIGNU blagdani, Talijani se dijele na dva tima - tim panettone i tim pandoro. Iako je panettone mnogo popularniji i izvan Italije (pa tako i kod nas), mnogi Talijani se kunu u to da je pandoro bolji (a pogotovo kada se jede s kremom od mascarponea). A evo i koja je razlika između ova dva slatka kruha.