Turska kuhinja

Turska kuhinja je savršen spoj Mediterana, Azije i Bliskog istoka. Za vrijeme Otomanskog carstva proširila se Europom i donijela nam specijalitete poput bureka, sarme i baklave.

Turska kuhinja
Burek sa sirom
(25)
1h

Burek, tvrde naši susjedi iz Bosne, može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. No burek je originalno iz Turske, a tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen topli uz čašu hladnog jogurta.

Japrak
(6)
1h 5min

Sarma je jelo izvorno iz Turske koje se priprema na brojne načine, a jedan od njih je i japrak koji se najčešće priprema s listom vinove loze.

Baklava s kokosom
(5)
1h 15min

Ljubitelji baklave i kokosa oduševit će se ovom sočnom slasticom.Ako uspijete izdržati, jedite je drugi dan, kada je dobro ohlađena i prožeta slatkim sirupom.

Turska juha od krumpira
(3)
30min

Ovu ukusnu juhu od krumpira i jogurta možete pripremiti u manje od pola sata, a ako volite juhe ova bi vam mogla postati omiljena.

Sogan dolma
(14)
1h 40min

Sogan dolma jelo je koje potječe iz Turske, ali se već odavno smatra neizostavnim dijelom bosanske kuhinje.

Patlidžani punjeni mljevenim mesom
(12)
1h

Ovo je klasični recept za patlidžane punjene mljevenim mesom i rajčicom – u Turskoj je ovo jelo poznato pod nazivom Kerniyarik. Recept možete prilagoditi sebi, dodati u smjesu povrće koje volite – papriku, tikvicu... Ako volite sir, naribajte ga po napunjenim lađicama. Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebat će vam oko sat vremena.

Bosanske ružice
(11)
1h 10min

Ovo je tradicionalni recept za sočne bosanske ružice s orasima. Ako želite napraviti nešto slično baklavi, ružice su ipak jednostavniji izbor, a opet vrlo fine.

Turski tanki kruh
(11)
4h

Ove domaće lepinje koje odlično idu uz ćevape ili roštilj u Turskoj se obično peku na otvorenom, ali priprema jednako dobro funkcionira i na štednjaku. Najbolje ga je servirati dok je topao.

Sarma
(11)
2h 50min

Kakvi bi bili zimski mjeseci bez sarme? Sarma je jelo od miješanog mljevenog mesa i riže umotane u list kiselog kupusa ili vinove loze. Ostatak kiselog kupusa potrebno je narezati i poslagati na dno lonca, na njega staviti sarmu i dodati komade pancete. Na kraju zalijete vodom ili temeljcem, dodate začine i krčkate na laganoj vatri.

Lokum
(5)
1h 50min

Lokum je recept turske kuhinje rasprostranjen u svim zemljama u kojima je vladalo Osmansko carstvo, a vjeruje se da njegova receptura postoji još od kasnih 1700.-ih.

Domaća tahan halva
(4)
30min

Poznat slatkiš iz turske kuhinje.

Tulumbe
(4)
1h 15min

Za ove zanimljive kolače koji se prže u ulju trebat ćete slastičarsku špricu kako biste dobili prepoznatljivi rebrasti oblik.

Lepinje
(11)
2h 20min

Jednostavne lepinje ili turske pogačice izvrsne su kao pecivo za doručak, a slažu se i sa svim mogućim slanim i slatkim namazima, posebno sa svježim sirom i vrhnjem. Naravno, neizostavne su uz ćevape.

Gozleme
(6)
35min

Gozleme su turske pogače koje se najčešće pune kombinacijom špinata i feta sira ili nadjevom od dobro začinjena mljevena mesa. Peku se na tavi ili na roštilju.

Baklava tart s medom
(8)
1h 40min

Ako volite klasičnu baklavu onda ćete voljeti i ovaj baklava tart! Kombinacija hrskavog tijesta, punjenja od pistacije, lješnjaka i cimeta prelivenog preljevom od naranče i meda čini uistinu posebnu poslasticu.

Sultan kebab
(10)
1h 20min

Ako volite tursku kuhinju predlažemo vam da isprobate ovaj ukusan recept! Sultan kebab s piletinom i povrćem oduševit će sve koji ga odluče napraviti!

Doner kebab
(11)
1h 10min

Napravite svoju verziju jednog od favorita u fast food kuhinja, ubacite mu dodatke i umake po vašem ukusu te servirajte u zagrijanoj lepinji.

Musaka od plavih patlidžana
(8)
1h

Tradicionalno jelo istočnog Mediterana, Grčke i Turske odavno se udomaćilo kod nas. Poslužite je kao toplo predjelo ili glavno jelo.

Izmir bombası
(4)
38min

İzmir bombası, kao što i sam naziv govori, potiče iz Turskog grada Izmira. Ovaj kolač se pravio od davnina i bio je poznat pod imenom čokoladni kolačići ali u zadnjih 10.ak godina i pojavom društvenih mreža, ova slastica je dobila ime Izmir bombasi i postala najtraženija, kako u samom gradu (Izmiru) tako i širom Turske. Čine je tanki sloj prhkog tijesta i tečni krem. Krem može biti od čokolade ili od nekih orašastih plodova, ali najzastupljeniji je krem od lješnjaka tj. nugat. Priprema ove slastice na prvi pogled čini se jako zahtjevnom zbog tankoće tijesta ali u suštini je vrlo vrlo jednostavno.

Kebab
(4)
15min

Brzi domaći kebab s Kotanyi mješavinom začina.

Index kuhinja

Pet načina kako obogatiti običnu tjesteninu u umaku od rajčice

Pet načina kako obogatiti običnu tjesteninu u umaku od rajčice

TO je jedno prejednostavno, a toliko dobro jelo koje trpi razne dodatke.
Ferrero je izbacio mini Kinder bueno jaja

Ferrero je izbacio mini Kinder bueno jaja

JEDVA čekamo da dođu kod nas.
Chef kuha doma otvara školu za kućne kuhare

Chef kuha doma otvara školu za kućne kuhare

INICIJATIVA Chef kuha doma iduće godine u Zagrebu planira otvoriti inovativnu kuharsku školu za građanstvo.