Turski simit

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Turski simit by Shutterstock Shutterstock

Simit, poznat i kao dževrek u nekim dijelovima Turske i Balkana, prvi je puta zamirisao u kuhinjama Osmanskog carstva još početkom 16. stoljeća. Tradicionalno se poslužuje za doručak uz sir, krastavce i rajčice, a može se kombinirati i s različitim namazima.

Sastojci

Broj porcija
8
10 gsuhog kvasca
1 žličicasoli
1 žlicašećera
500 gglatkog brašna (plus dodatnih 30-40 g ako je potrebno)
350 mltople vode
60 mlulja
60 mltekuće melase
120 mlvode (za melasu)
200 gsjemenki sezama, tostiranih

Priprema

1Pripremite tijesto

Pomiješajte šećer, kvasac, brašno i sol u zdjeli za miješanje.


Dodajte toplu vodu i biljno ulje. Miješajte uz pomoć miksera sve dok se tijesto ne počne spajati i ne postane blago ljepljivo. Ako se tijesto ne spaja, dodajte još malo brašna.


2Zamijesite tijesto

Ako koristite samostojeći mikser s nastavkom za tijesto, mijesite tijesto na srednjoj brzini otprilike 8 minuta dok više nije ljepljivo.


Ako mijesite ručno, prenesite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite ga energično oko 10-12 minuta, sve dok ne postane glatko i elastično.


Pokrijte tijesto i ostavite ga da se diže oko 90 minuta ili dok se ne udvostruči.


3Pripremite sezam i melasu

Tostirajte sezamove sjemenke u tavi. U međuvremenu, pomiješajte melasu s vodom.


4Oblikujte

Nakon 90 minuta, udarite po tijestu kako bi iz njega izašao zrak i podijelite ga na manje komade. Tijesto možete podijeliti na jednake dijelove prema željenom broju porcija koje želite dobiti.


Svaki komad izvaljajte u trake dužine oko 60 cm pa položite dvije trake paralelno jednu uz drugu.


Prepletite dvije trake u suprotnim smjerovima kako biste dobili prepleteni oblik. Sastavite krajeve i spojite ih kako biste formirali prsten.


Ponovite s preostalim trakama tijesta.


5Umočite u melasu i sezam

Svaki prsten umočite prvo u mješavinu melase i vode, a zatim u sezamove sjemenke.


Premjestite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.


6Ostavite da se diže

Pokrijte i ostavite da se diže još 20 minuta.


7Ispecite u pećnici

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 12-15 minuta, dok simiti ne postanu smeđi i potpuno pečeni.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.