Maslenica

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Maslenica by Shutterstock Shutterstock

Prazna pita, a prefina.

Sastojci

Broj porcija
8

Vučeno tijesto

650 gglatkog brašna
1 žličicasoli
450 mlvode

Preljev

100 mlulja
120 gmaslaca

Priprema

Vučeno tijesto

1Sjedinite sastojke za vučeno tijesto

U posudu stavite brašno, sol i ulje pa dodajte mlaku vodu.


2Zamijesite tijesto

Umijesite mekano glatko tijesto koje se ne lijepi. Za ovo će vam trebati 15 minuta ako mijesite rukama ili 8-10 minuta ako mijesite kuhinjskim robotom. 


3Ostavite tijesto da se odmori

Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite s malo ulja, vratite u posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite da se odmori 30 minuta.


3Razvucite tijesto

Odstajalo tijesto prebacite na pobrašnjeni stolnjak. Prvo valjkom za tijesto lagano razvaljajte tijesto, a zatim ga pažljivo rukama razvucite počevši od sredine prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima. 


Tijesto tanko razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane.


4Tijesto premažite uljem

Zadebljane rubove tijesta odrežite, razvučeno tijesto pokapajte uljem te lagano i pažljivo premažite maslacem i preklapajte od rubova prema sredini dok ne dobijete veličinu posude za pečenje.


5Ispecite maslenicu

Stavite tijesto u posudu za pečenje, prelijte rastopljenim maslacem te pecite oko 40 minuta na 220 stupnjeva.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.