Bosanska razljevuša s tikvicama

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Bosanska razljevuša s tikvicama by Shutterstock Shutterstock

Ovaj recept za tradicionalnu bosansku razljevušu zahtijeva samo nekoliko osnovnih sastojaka i kratko vrijeme pripreme. Može se poslužiti kao glavno jelo, prilog ili zasitan međuobrok.

Sastojci

Broj porcija
6
500 gtikvica
500 mlkiselog mlijeka ili jogurta (može i svježe mlijeko)
100 gpšeničnog brašna
100 gkukuruznog brašna ili palente
1 paketićpraška za pecivo
2jaja
2 žliceulja
1 prstohvatsoli
2 žlicekiselog vrhnja za premaz

Priprema

1Pripremite tikvice

Ogulite i narežite tikvice na sitne komadiće (nemojte ih ribati jer će postati vodenaste).


Posolite, pokrijte krpom i ostavite postrani.


2Pomiješajte ostale sastojke

U zdjeli umutite jaja, kiselo mlijeko (ili jogurt) i ulje.


Dodajte bijelo i kukuruzno brašno, prašak za pecivo i sol. Sve dobro izmješajte dok se dobro ne sjedini.


3Dodajte tikvice

Dodajte narezane tikvice i smjesu dobro promiješajte pa zatim izlijte u veći lim za pečenje koji ste prethodno nauljenog zagrijali u pećnici.


Zagrijavanjem lima za pečenje će vam kora biti hrskavija i neće se ljepiti prilikom vađenja.


4Ispecite u pećnici

Pecite upećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 minuta.


Ukoliko želite da vam razljevuša lijepo porumeni, pojačajte temperaturu na 250 stupnjeva 10 minuta pred kraj pečenja.


5Poslužite

Izvadite iz pećnice i ukoliko želite, premažite kiselim vrhnjem dok je razljevuša još uvijek vruća.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.