Slane buhtle punjene svježim sirom

Vrijeme pripremePriprema
1h 40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Slane buhtle punjene svježim sirom by Shutterstock Shutterstock

Iako smo naučeni na slatke, ove mekane slane buhtle će vam se sigurno svidjeti. Čak ih ni ne morate puniti sirom, a možete mu i dodati kockice kuhane šunke.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

100 mlmlijeka
1 vrećicasuhog kvasca
1 žlicašećera
500 gglatkog brašna
1 žličicasoli
200 gtekućeg jogurta sobne temperature
100 gmaslaca, rastopljenog

Nadjev

250 gsvježeg sira
1 prstohvatsoli
1žumanjak

Premaz

1bjelanjak
1 žlicasjemenki po izboru

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Kvasac i šećer pomiješajte s toplim mlijekom pa ostavite desetak minuta na da se zapjeni.


U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, sol, jogurt i rastopljeni maslac. Zamijesite tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše.


Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.


2 Napravite nadjev

Za to vrijeme napravite nadjev - samo pomiješajte sir i žumanjak, posolite pa stavite u hladnjak da ne postane premekan na sobnoj temperaturi. Tako ćete lakše puniti buhtle i motati ih u loptice.


3 Oblikujte

Tijesto razvaljajte na oko 1 centimetar debelo, režite na kvadrate veličine otprilike 10 x 10 centimetara i na sredinu svakog stavite nadjev od sira.


Nadjev rasporedite tako da ga imate dovoljno za sve komade tijesta. Svaki komad s nadjevom oblikujte u buhtlu i prstima malo uštipnite spojeve da se ne otvore.


4 Ispecite

U okrugli ili pravokutni lim za pečenje kojeg ste malo nauljili stavljajte buhtle s zatvorenom stranom prema dolje. Ako mislite da još niste dovoljno vješti da vam nadjev ne procuri, onda stavite papir za pečenje.


Sad upalite pećnicu neka se grije na 190 stpnjeva, a do tada ostavite buhtle posložene u limu za pečenje da se dižu oko 45 minuta.


Dignute premažite bjelanjkom, posipajte makom u zrnu i stavite u zagrijanu pećnicu da se peku oko 40 minuta.