Dobro promiješajte brašno, šećer i sol pa dodajte hladni maslac. Maslac dobro izmrvite rukama u brašnu do teksture pijeska. Dodajte žumanjke i umijesite prhko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata da se ohladi.
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Podlogu kalupa za pitu od 20 cm premažite maslacem.
Ohlađeno tijesto razvaljajte između 2 lista papira za pečenje na oko 3-4 mm debljine. Uklonite gornji list papira i pomoću donjeg lista preokrenite tijesto u pripremljeni kalup, a zatim uklonite papir. Lagano pritisnite tijesto u sve kutove pazeći da gornji rubovi budu jednake visine. Po potrebi odrežite višak tijesta koji viri iz kalupa. Vilicom izbodite cijelu podlogu. Na tijesto stavite komad papira za pečenje kojim ste prebacili tijesto u kalup i napunite ga kuglicama za pečenje (ili grahom i rižom).
Pecite 15 minuta, a zatim uklonite utege i papir za pečenje te vratite u pećnicu na još 10 minuta.
Stavite pistacije i lješnjake u multipraktik ili sjeckalicu i pulsirajte dok ne budu sitno nasjeckani. Ako nemate multipraktik, nasjeckajte ih na sitne komadiće. Dodajte cimet i šećer te dobro promiješajte. Stavite na stranu.
Zagrijte sve sastojke u manjem loncu na srednje jakoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Pustite da zavrije i kuhajte oko 8 minuta miješajući svako toliko dok se ne zgusne i reducira na pola. Pomiješajte ⅓ sirupa sa smjesom orašastih plodova, a zatim smjesu orašastih plodova rasporedite po podlozi za tijesto.
Miksajte šećer i maslac dok ne postanu kremasti. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije te dobro izmiksajte. Na kraju umiješajte brašno i mljevene bademe.
Smjesu pažljivo rasporedite po vrhu nadjeva od orašastih plodova. Pecite 40-45 minuta, dok na vrhu ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i kratko ohladite.
Može se poslužiti toplo, sobne temperature ili hladno. Poslužite s ostatkom sirupa od naranče