Kraljica baklava

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Kraljica baklava

Ovdje prestaje potraga za savršenom baklavom, jer kada je probate shvatit ćete da je to upravo ova. Jednom riječju savršena!

Sastojci

Broj porcija
12
500 ggotovih kora za savijače
400 g mljevenih oraha
150 g sjeckanih oraha
3 žlicekrušnih mrvica
100 mlulja, za premazivanje kora
100 mlulja, za zalijevanje baklave
120 gmaslaca, za zalijevanje baklave

Preljev

800 mlvode
700 gšećera
sok od pola limuna
0,5limuna, narezanog na šnite

Priprema

1Pripremite preljev

Prvo prirpemite preljev (šerbet ili agdu) kako bi se ohladio do trenutka kad je baklava pečena.


Kuhajte vodu i šećer oko 10 minuta.


Pred kraj ulijte sok od limuna, a limun narezan na šnite također dodajte u preljev.


Ostavite da se hladi dok pripremate baklavu jer se vruća baklava prelijeva hladnim preljevom.


2Pripremite baklavu

Potrebna vam je posuda za pečenje veličine 20x35cm. Posudu za pečenje prvo premažite uljem.


Kore narežite na veličinu posude za pečenje. Ako je potrebno, kore prepolovite.


Orahe i krušne mrvice pomiješajte.


U pripremljenu posudu za pečenje stavite tri kore i svaku premažite uljem (pomoću četkice). Na četvrtu koru rasporedite mješavinu oraha i krušnih mrvica (približno četiri žlice), a petu koru premažite uljem.


Postupak ponavljajte do kraja - jednu koru premažite uljem, a na sljedeću rasporedite mješavinu oraha i krušnih mrvica, sve dok ne potrošite sve kore.


Na kraju, tri kore premažite samo uljem, kao na početku. Ostavite još jednu koru sa strane.


3Narežite baklavu

Baklavu narežite na kocke.


Zagrijte ulje i maslac, te prelijte preko narezane baklave.


Na baklavu stavite cijelu koru koju ste prethodno ostavili sa strane. Ova kora treba biti malo veća od posude za pečenje jer se prilikom pečenja skuplja, pa će ovakva priprema spriječiti da rubovi zagore.


4Pecite baklavu

Baklavu pecite 50 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 190 stupnjeva.


Prvih 10 minuta pecite na 190 stupnjeva. Nakon toga, smanjite temperaturu na 170 i nastavite peći sljedećih 30 minuta.


Na kraju pečenja, ponovo povećajte temperaturu na 190 stupnjeva i pecite još 10 minuta.


5Ohladite i pohranite

Nakon pečenja, izvadite baklavu iz pećnice, skinite gornju koru (koja je malo izgorjela) i prelijte hladnim preljevom.


Kada baklava upije preljev, možete poklopiti drugom posudom i ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Time će se spriječiti dizanje gornje kore.


Ostavite baklavu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebacite u hladnjak pokrivenu aluminijskom folijom.


Baklava može dugo stajati u hladnjaku, ali ne brinite, nestat će u trenu.


Uživajte u ovom ukusnom desertu!