Sultanova sarma (Paša Lokum)

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Sultanova sarma (Paša Lokum)

Nakon dulje pauze, što zbog završetka faksa (napokon), što zbog posla, vraćam se sa natrag s preslatkim receptićima.

Sastojci

Broj porcija
8
1 lmlijeka
110 gbrašna
120 gšećera
3 žlicekakaa
1 vrećicavanilin šećera
50 gmaslaca
200 mlvrhnja za šlag

Priprema

1Pripremite pladanj ili lim za pečenje

Duboki pladanj ili pleh što većeg promjera premažite maslacem i posipajte kokosom.


2Pripremite smjesu

U jednoj posudi zajedno pomiješajte brašno, šećer, kakao i vanilin šećer.


Odvojite malo mlijeka od ukupne količine korištene u receptu, dodajte smjesi i sve dobro izmiješajte.


3Zakuhajte mlijeko

Ostatak mlijeka ulijte u lonac, stavite kuhati, a kada zavrije, maknite sa štednjaka.


U mlijeko umiješajte smjesu od šećera, brašna, kakaa i vanilin šećera te vratite na štednjak još 2-3 minute.


4Dodajte maslac

Kad je gotovo, umiješajte maslac i još vruće ulijte u pleh s kokosom. Čim ravnomjernije jer se smjesa brzo zgusne.


Ostavite da se hladi oko 2 sata.


5Pripremite šlag

Za to vrijeme, izradite vrhnje za šlag.


6Premažite i prerežite smjesu

Kada se smjesa ohladila, premažite ju vrhnjem za šlag u tankom sloju.


Smjesu prvo prerežite po dužini, zatim okomito na prutiće pa zarolajte svaki komad.

Napomena

*Kako smjesa ne bi pucala prilikom motanja, jako je bitno vrijeme kuhanja - max 3 minute nakon što mlijeko zavrije.