U dubokoj tavi otopite maslac, a zatim dodajte brašno.
Uz konstantno miješanje pržite brašno na srednjoj temperaturi oko 10-ak minuta, pa dodajte šećer u prahu.
Dobro izmiješajte da se šećer rastopi, odnosno sjedini s brašnom.
Potom dodajte tahini pastu i miješajte oko 6 do 7 minuta. Smjesa će postati malo suha i prhka.
Kalup obložite prozirnom folijom i tamo utisnite smjesu.
Ako želite šarenu tahan halvu onda od bijele smjese osvojite dio po želji, u njega dodate žlicu kakaa i žlicu tahini paste i dobro izmiješate.
Tamnu i svijetlu smjesu stavljejte naizmjenično u kalup sve dok se sva smjesa ne potroši.
Prekrijte prozirnom folijom i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim 3 do 4 sata u frižideru. Najbolje je ostaviti preko noći.
Kada se tahan halva dovoljno stegla, izvadite je iz kalupa, uklonite foliju i režite na željene komade.
Po želji, možete je ukrasiti sjeckanim pistacijama, orasima, bademima...