Domaća tahan halva

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaća tahan halva by Shutterstock Shutterstock

Poznat slatkiš iz turske kuhinje.

Sastojci

Broj porcija
12
200 gmaslaca
350 gglatkog brašna
150 gšećera u prahu
200 mltahinija
1 žlicakakao praha

Priprema

1 Pripremite

U dubokoj tavi otopite maslac, a zatim dodajte brašno. 


Uz konstantno miješanje pržite brašno na srednjoj temperaturi oko 10-ak minuta, pa dodajte šećer u prahu.


Dobro izmiješajte da se šećer rastopi, odnosno sjedini s brašnom. 


Potom dodajte tahini pastu i miješajte oko 6 do 7 minuta. Smjesa će postati malo suha i prhka.


2 Stavite u kalup

Kalup obložite prozirnom folijom i tamo utisnite smjesu.


Ako želite šarenu tahan halvu onda od bijele smjese osvojite dio po želji, u njega dodate žlicu kakaa i žlicu tahini paste i dobro izmiješate.


Tamnu i svijetlu smjesu stavljejte naizmjenično u kalup sve dok se sva smjesa ne potroši.


3 Pustite da se ohladi

Prekrijte prozirnom folijom i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim 3 do 4 sata u frižideru. Najbolje je ostaviti preko noći.


Kada se tahan halva dovoljno stegla, izvadite je iz kalupa, uklonite foliju i režite na željene komade.


Po želji, možete je ukrasiti sjeckanim pistacijama, orasima, bademima... 


Kuhanje je zabavno
Kuhanje je zabavno
Chef
Zdravo ja sam Ines a ovo je moj hobi 😁 kuhanje 😊 Na ovom profilu kao i na mom YouTube kanalu pronaći ćete razne provjerene recepte kako za slana tako i za slatka jela. A što je još bolje, svi recepti su jako jednostavni i većinom su mjere na čaša ali i na grame, što je idealno za početnike i one (ne)vješte u kuhinji 😁 Nadam se da ćete pronaći nešto za sebe a ako želite da me podržite u mom radu, to možete učiniti besplatnom pretplatnom na moj yt kanal ili fb stranicu "Kuhanje je zabavno". Srdačan pozdrav 🥰