Baklava

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Baklava by Shutterstock Shutterstock
Baklava by Shutterstock Shutterstock

Iako je baklava prava kalorijska bomba, ok je pojesti komad s vremena na vrijeme.

Sastojci

Broj porcija
8

Baklava

500 gkora za pite
600 gmljevenih oraha
250 grastopljenog maslaca

Sirup

700 mlvode
500 gšećera
0,5limuna narezanog na kriške

Priprema

1Skuhajte sirup

Najprije napravite preljev kako bi se stigao ohladiti dok baklava bude pečena.


Preljev radite tako da vodu i šećer kuhate 10-ak minuta. Pred kraj dodajte kriške limuna.


2Složite baklavu

Lim za pečenje veličine 20x30 cm premažite rastopljenim maslacem, a kore narežite na veličinu lima.


Najprije u lim stavite 3 kore, svaku premažite rastopljenim maslacem. Četvrtu posipajte mljevenim orasima pa poklopite petom.


Redajte tako kore i punjenje dok vam ne nestane sastojaka, a posljednje 3 kore premažite samo rastopljenim maslacem.


Baklavu narežite dijagonalno na rombove.


3Ispecite

Pecite oko sat vremena na 180 stupnjeva.


4Prelijte hladnim sirupom

Baklavu izvadite iz pećnice i vruću prelijte hladnim sirupom. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a onda stavite u hladnjak.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.