Bosanske ružice

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Bosanske ružice by Shutterstock Shutterstock

Ovo je tradicionalni recept za sočne bosanske ružice s orasima. Ako želite napraviti nešto slično baklavi, ružice su ipak jednostavniji izbor, a opet vrlo fine.

Sastojci

Broj porcija
14
1 kgkora za pite
300 gmaslaca
20 mlulja
900 gmljevenih oraha
100 gšećera
1 kgšećera
1 lvode

Priprema

1Pripremite punjenje za ružice

Mljevene orahe pomiješajte sa 100 grama šećera, a maslac otopite s uljem.


2Pripremite ružice

Uzmite jednu koru za pite, premažite je maslacem i posipajte šakom oraha, a zatim isto učinite s drugom, trećom i četvrtom korom.


Potom sve smotajte po dužoj strani. Uzmite još jednu koru, premažite je maslacem te u nju smotajte već smotane kore.


Sve skupa premažite maslacem i režite na komade širine 1,5 cm te ih poredajte u lim za pečenje.


3Ispecite

Svaku ružicu premažite maslacem.


Ružice pecite 10 minuta na 200 stupnjeva pa smanjite na 160 i pecite još 40 minuta.


4Pripremite preljev

Na pola pečenja skuhajte preljev. Kuhajte vodu i šećer, a kad prokuha dodajte limun narezan na kolute.


Kad su gotove, ružice prelijte vrućim preljevom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.