Lepinje

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Lepinje by Shutterstock Shutterstock

Jednostavne lepinje ili turske pogačice izvrsne su kao pecivo za doručak, a slažu se i sa svim mogućim slanim i slatkim namazima, posebno sa svježim sirom i vrhnjem. Naravno, neizostavne su uz ćevape.

Sastojci

Broj porcija
4

Tijesto

200 mltoplog mlijeka
200 mltople vode
1 vrećicasuhog kvasca
1 žličicašećera
2 žličicesoli
4 žlicemaslinovog ulja
500 goštrog brašna

Preljev

1 žličicabrašna
3 žlicevruće vode
1 prstohvatsoli
1žumanjak
2 žlicesezama, maka ili kima za posipanje
Napomena:

Priprema

1Pripremite tijesto

Kvasac pomiješajte s toplom vodom i šećerom pa pustite da se zapjeni, oko 10 minuta.


U posudi pomiješajte mlijeko, dignuti kvasac, sol i maslinovo ulje. Zatim dodajte brašno i lagano umijesite da tijesto bude meko.


Napravite kuglu, stavite u zdjelu i namažite je s malo maslinovog ulja te pokrijte prozirnom folijom. Neka se diže sat vremena.


2Oblikujte

Kad se tijesto digne, podijelite ga na 6 dijelova i razvaljajte te ostavite još 30 minuta.


Potom oblikujte pogačice, stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i ostavite još 30 minuta da se dižu. 


3Ispecite

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Prije nego ih stavite u pećnicu, premažite ih preljevom od žumanjka, vode, soli i brašna te prstima napravite udubine u obliku mreže.


Na kraju pogačice pospite makom, kimom ili sezamom i pecite 15 do 20 minuta.

Napomena

Jedite tople, ali fine su i kad se ohlade.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.