Sogan dolma

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Sogan dolma by Shutterstock Shutterstock

Sogan dolma jelo je koje potječe iz Turske, ali se već odavno smatra neizostavnim dijelom bosanske kuhinje.

Sastojci

Broj porcija
6

Luk

600 gluka
100 mlocta

Nadjev

100 gluka
400 gmljevenog junećeg mesa
80 griže
2 žlicekoncentrata rajčice
1 žličicasoli
1jaje
1 žlicaulja

Zaprška

3 žliceulja
1 žlicaglatkog brašna
1 žličicaslatke crvene paprike

Priprema

1Skuhajte luk

Ogulite glavice luka i odrežite vrhove pa ih stavite kuhati u vodu u koju ste dodali 100 ml octa, pazite da se ne prekuhaju, bit će dovoljno 15-ak minuta.


2Pripremite luk za punjenje

Kada se luk skuhao ocijedite toplu i nalijte hladnu vodu. Lukovice moraju biti hladne kada razdvajate slojeve.


Prstima istiskujte slojeve, tj. prstenove luka. Od jedne glavice luka dobije se više njih koje se pune nadjevom. 


Veći slojevi pune se prstima, a manji žličicom ili desertnim nožem. 


3Pripremite nadjev

Sitno nasjeckajte luk i izmiješajte ga s mljevenim mesom. Dodajte rižu, koncentrat rajčice, jaje, sol, papar i ulje te sve dobro izmiješajte. 


4Napunite luk

Punite nadjev prstima ali ne do vrha, jer će nadjev zbog riže nabubriti, pa postoji opasnost da dolme popucaju. 


5Skuhajte

Punjene dolme slažite u lonac i zalijte toplom vodom tako da budu pokrivene, pritisnite odozgo tanjurom ili drugim poklopcem koji je manji od lonca, te kuhajte oko 40 minuta. 


6Poslužite

Napravite klasičnu zapršku prženjem brašna i mljevene paprike na ulju te dodajte u lonac.


Poslužite uz kiselo vrhnje ili mileram.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.