Ogulite glavice luka i odrežite vrhove pa ih stavite kuhati u vodu u koju ste dodali 100 ml octa, pazite da se ne prekuhaju, bit će dovoljno 15-ak minuta.
Kada se luk skuhao ocijedite toplu i nalijte hladnu vodu. Lukovice moraju biti hladne kada razdvajate slojeve.
Prstima istiskujte slojeve, tj. prstenove luka. Od jedne glavice luka dobije se više njih koje se pune nadjevom.
Veći slojevi pune se prstima, a manji žličicom ili desertnim nožem.
Sitno nasjeckajte luk i izmiješajte ga s mljevenim mesom. Dodajte rižu, koncentrat rajčice, jaje, sol, papar i ulje te sve dobro izmiješajte.
Punite nadjev prstima ali ne do vrha, jer će nadjev zbog riže nabubriti, pa postoji opasnost da dolme popucaju.
Punjene dolme slažite u lonac i zalijte toplom vodom tako da budu pokrivene, pritisnite odozgo tanjurom ili drugim poklopcem koji je manji od lonca, te kuhajte oko 40 minuta.
Napravite klasičnu zapršku prženjem brašna i mljevene paprike na ulju te dodajte u lonac.
Poslužite uz kiselo vrhnje ili mileram.