Dagara

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
3h
Ukupno vrijemeUkupno
3h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Dagara

Ove recepte našli smo u magazinu Praktična žena iz 1975. godine, a nazvani su receptima "idealnih žena Jugoslavije" zbog istoimenog tadašnjeg izbora za - idealnu ženu Jugoslavije.


Dagara je jelo koje svoje korijene vuče iz susjedne Bosne i Hercegovine. Tradicionalna, narodna dagara priprema se u dubokoj glinenoj posudi – dagari. S obzirom da vjerojatno nemate zemljanu dagaru, slobodno ovo jelo napravite u nekoj drugoj posudi s poklopcem koja može ići u pećnicu.

Sastojci

Broj porcija
4
4 žliceulja
0,5 kgluka
400 gtelećeg vrata
400 gjanjećeg buta
0,5 kgzelenih paprika
0,5 kgrajčice
sol, papar i slatka mljevena paprika prema ukusu

Priprema

1Narežite meso, luk, papriku i rajčicu

Papriku narežite na manje komade, sitno isjeckajte luk, meso narežite na krupnije komade, a rajčicu prvo ogulite pa usitnite.


2Poslažite meso i luk na dno posude

Posudu u kojoj ćete pripremati dagaru namažite masnoćom, pa na dno poslažite narezano meso. Dodajte sitno nasjeckani luk, sol, papar i mljevenu papriku pa sve skupa dobro promiješajte.


3Dodajte rajčice i papriku

Rajčice i papriku poslažite preko mesa i sve skupa zalijte uljem. Na kraju dodajte malo vode tako da tekućina ne prelazi polovicu posude.


4Poklopljeno pecite u pećnici na 200 °C

Poklopite i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C. Pecite između 2,5 i 3 sata. Jelo je gotovo kada meso skroz omekša, a poslužite ga u dubokim tanjurima ili zdjelicama.



Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.